2011. július 27., szerda

Nem Vagy Elég Mély!

Ha lelkipásztor vagy gyülekezeti vezető vagy, akkor valószínűleg hallottad már ezt a mondatot – és valószínű zavar is…őszintén szólva, engem mindig is kiakasztott. MERT…ha valaki ezt mondja, az nem egy ellened való támadás, habár annak szánják, inkább az ő szellemi állapotukat írja le – amiről két szó jut eszembe: LUSTA és ÖNKIELÉGÍTÉS.

A lányaimat, mikor még kicsik voltak etetnünk kellett…és 1 éven belül eljött az ideje annak, hogy etetni tudták magukat (igen, minden tiszta spenót volt a környékükön). De ez hozzá tartozott a növekedésükhöz, érettségükhöz…ha nem tanulták volna meg, akkor most komoly problémáink lennének (most már lassan 5 és 8 évesek).

Hallottam…és te is… „keresztények” ezt mondják, „Csak azt akarom táplálva legyek!” Az agyam elszáll ettől! Ez úgy nézne ki nálunk, hogy elmegyünk egy svédasztalos étterembe (hú, de szeretem azokat) és elkezdünk siránkozni és panaszkodni, hogy senki nem hoz nekünk kaját. Körbe vagyunk véve tonnányi étellel…de ha ez az ember lusta és énközpontú, és azt akarja, hogy kiszolgálják, akkor valószínű éhen fog halni, holott az étel csak 1-2 méterre van tőle.

Manapság, keresztényeknek SOKKAL TÖBB információnk van, mint amit valaha alkalmazni tudnánk. Mégis, sokan azt a kifejezést, hogy „mély üzenetet akarok” kifogásként használják arra, hogy ne kelljen alkalmazniuk azt, amit éppen felszippantottak. Úgy gondolom, hogy Isten szíve összetörik, mikor ezek a büszke emberek valami intellektuális baromságot akarnak, ahelyett, hogy napról-napra követnék és tisztelnék Jézust!

Tudom, hogy felmerül némelyekben az a gondolat, hogy én a tanulás ellen beszélek – lécci, ne hülyülj meg! Nagyon szeretek tanulni és több ismeretet begyűjteni – ami kiakaszt az, amikor azt hiszik az emberek, hogy azért mélyek, mert rengeteg információval rendelkeznek és könnyen összezavarnak másokat Krisztussal kapcsolatosan, ahelyett, hogy odavezetnék Őhozzá.

Ahogy mindig is mondtam A MÉLYSÉG NEM AZ, AMIT TUDSZ – HANEM AMIT TESZEL. Hadd adjak néhány példát…

• MÉLY az az egyedülálló édesanya, aki neveli a két vagy három gyermekét és teljes idejű állása mellett – és mégis van ideje arra, hogy önkéntesen szolgáljon a gyülekezetben heti rendszerességgel.
• MÉLY az az egyedülálló fiatalember, aki nem adta fel a barátját illetően és folyamatosan hívta őt a gyülekezetbe, Bibliát adott neki ajándékba, rendelkezésére állt, hogy beszélgessenek és kérdéseket tehessen fel…és ennek eredményeképp ez a barát megtér.
• MÉLY az, amikor a szülők végig nézik, ahogy a gyerekük önpusztító döntéseket hoz, egy olyan úton jár, aminek a vége pusztulás…összetörik a szívük…és mégis azt vallják, hogy minden Isten kezében van.
• MÉLY az, amikor valakinél rákos betegséget találnak és csak pár hónapja van hátra…és a pár hónap alatt csak erősödik az Úr Jézus iránti szeretete, és mindenkinek azt mondja, hogy Isten jó volt hozzá…egészen az utolsó leheletéig.

És sorolhatnám napestig…de a MÉLY az NEM az, hogy egy rakás információval rendelkezel…inkább az, hogy alkalmazod a mindennapjaidban azt, amit ismersz…és az eredménye az lesz, hogy a nap végén Jézus dicsőült meg!

Az Írást olvasva azt látom, hogy Jézus legdurvább, legerősebb intései a „MÉLY” emberekhez szóltak, a profi, vallásos emberekhez. Ha „mélynek” lenni azt jelenti, hogy egy olyan csoporthoz tartozom, akik hihetetlen sokat tudnak a Bibliáról, de Jézust nem igazán ismerik – akkor nem akarok közéjük tartozni. Add Jézust, a megfeszítettet, aki feltámadt és egy nap visszajön…ne egy újabb és újabb Biblia tanulmányt arról, hogy milyen nehéz és miért olyan nehéz a frigyláda fedele.

Azok számára, akik szerint én nem vagyok mély…nyugi, senkitől nem hallottam még ezt, csak szeretnék személyes lenni… „Igazad van, és soha nem is leszek mély. Igaz, hogy az IQ tesztek szerint zseni vagyok, de sosem voltam jó tanuló, a gimiből kirúgtak és matekból is megbuktam. A teológián sem voltak túl jók a jegyeim, vizsgáim, és nem is marcangolom magam miattuk…JA, és nincs szándékomban egy prédikációmban sem azzal próbálkozni, hogy az emberek azt higgyék, hogy milyen sokat tudok a Bibliából, és ezzel tudatosítani bennük azt, hogy ők meg milyen hülyék!” Na ez kirohanás volt…hadd szóljon!

Csak azt akarom, hogy az emberek ismerjék meg Jézust. Azt akarom, hogy az emberek NE tankönyvként lássák a Bibliát – inkább egy Istentől kapott levélként, ahol azt közli velünk, hogy kicsoda Jézus, és mit tett. Látni akarom, ahogy emberek Jézushoz jönnek. Látni akarom, ahogy családok meggyógyulnak, helyre állnak. Látni akarom, hogy az emberek a szegények felé szolgálnak. Hogy a kirekesztetteket befogadják. Hogy az eladósodottak kijönnek az adósságaikból. Látni akarom, ahogy az emberek felfedezik a szellemi ajándékaikat, megtalálják Isten célját az életükre. Azt akarom, hogy Jézus Krisztus legyen felemelve!

Ez „mély”? Valószínűleg nem – de ez az, amit Isten a szívemre helyezett és ez az a látás, amit követni akarok egész életemben a tőlem telhető legjobban…hiszen 2Korintus 5:17 valósággá vált azzal, hogy megváltott engem! És megtörténhet az, hogy életem végéig gondolkodhatok ezen úgy, hogy igazán meg sem értem, hogy mi is történt.

A mélység nem az információ ismerete…mert…ha ez lenne a léc, akkor sátán sokkal mélyebb a keresztények java részénél…mert ISMERI az Írást...de nem alkalmazza – ami vészjóslóan hasonló azokhoz, akik csak egyre többet és többet akarnak tudni és hallani, de tenni semmit…

Csak egy gondolat…

1 megjegyzés: