2012. július 5., csütörtök

A Házi Csoport Annyi Mindent Megváltoztat A Gyülekezetben 2. rész


2. A Szent Hely Mítosza

Ez egy másik szellemi sántulást okozó nagy tévedés, mely elkezdett elharapózni a gyülekezetben és harapózik is a kereszténységben rendesen. Ez a Szent Hely tévhit, ami lényegében azt sugallja, hogy Isten jelenléte nagyobb mértékű bizonyos helyeken, mint máshol.

Ezért van az, hogy emberek bizonyos vicceket elmondanak az irodában, de eszük ágában nincs azt elismételni a gyülekezetben. Ezért van az, hogy keresztények hajlandóak hazudni egy kölcsönszerződés kitöltésekor, ugyanakkor esküdöznek, hogy a 10 parancsolat szerint élnek.

A Szent Hely tévhit egy hamis kettősséget épít fel és táplál a szellemi és a világi között azáltal, hogy elhiteti velünk, bizonyos helyeken Isten sokkal inkább ott van, mint máshol.

Egy jó házi csoport rendszer aláássa ezt a tévhitet. Miért? Mert a résztvevő emberek szembesülnek azzal, hogy Isten az otthonaikban, a nappalijukban is munkálkodik…hogy egy medencében, vagy fürdő kádban is lehet bemerítkezést csinálni…hogy egy vacsora asztal körül is lehet Úrvacsora…ÉS Isten a nappaliban elmondott imára is ugyanúgy válaszol, mint a a pulpitusnál elmondott imára.

 (Természetesen nincsenek szavakkal megfogalmazódva ezek a tévhitek senkiben sem…ha megkérdezem ezeket bárkitől is, akkor teológiailag a helyes választ fogom kapni, mégis a viselkedésben, gyakorlatban felüti a helyét mindkettő.)

Mióta elkezdtük lerombolni ezt a két tévhitet, emberek nagyobb szárnyra kaptak. Elkezdték a munkahelyükre, a szomszédságba vinni Istent, sokkal inkább, mint azon izmozni, hogy hogyan lehetne MINDENKIT behozni a gyülekezetbe. És jó látni, hogy nem kell ott lennie valahol egy pásztornak vagy gyülekezeti vénnek sem ahhoz, hogy Isten is ott legyen.
Sajnálom azokat a gyülekezeteket, ahol minden gyülekezeten kívüli megmozduláson jelen kell lennie egy pásztornak, gyülekezeti vénnek vagy teológiai végzettséggel bíró egyénnek. Ez a Gyülekezet hosszú távú szellemi megerőszakolása!

Amint emberek kezükbe vehetik a szolgálatot, rá fognak jönni, hogy ők is tudják csinálni, sőt nagyon is jól, SŐT a legtöbb területen jobban, mint a pásztor. És persze tudom, hogy ez megint csak rombolja a pásztor önbizalmát, mert újra csak szembesül azzal, hogy nem nélkülözhetetlen.

Amint beleízlelnek az első soros szolgálatokba, többé nem fogják kiengedni a kezükből. Amint kiengedjük a gyülekezetet a dobozból, már nem fogjuk tudni visszatenni. Persze könnyen megtörténhet, hogy egy nagyobb dobozt készítünk…de ezt Isten kegyelméből nem akarjuk.

Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése