2012. szeptember 20., csütörtök

A HáziCsoport Annyi Mindent Megváltoztat A Gyülekezetben 3. rész


Milyen változást hoz még be? Valódi felhatalmazás jön létre! Hihetetlen előny, ha az egész gyülekezet elkötelezi magát a HáziCsoportokban, rengeteg szolgálati lehetőség nyílik meg bárki számára.

Valljuk be őszintén: a legtöbb gyülekezetben nincs túl sok lehetősége az embernek arra, hogy nagy hatású, életeket megváltoztató szolgálatban vegyen részt. Van egy pár tanítói lehetőség, néhány dalvezetői, és az ifjúsági és gyerek szolgálat. Ezeken kívül a többi azt a célt szolgálja, hogy a gépezet fusson, és nem azt, hogy emberi életeket megérintsen.

A HáziCsoportok megnyitják a lehetőséget, hogy emberek a frontvonalban szolgáljanak. Nálunk minden csoportnak van vezetője és helyettese. A vezetők általában házaspárok. Ez azt jelenti, hogy minden csoportban van legalább két ember, akik pásztorlással foglalkoznak, ami áll az alkalom levezetéséből, látogatásból, imából, a csoport különböző tagjaival való személyes találkozókból. Egyik sem történhetne meg a gyülekezetben, ha nem lenne a HáziCsoport, mint lehetőség. Hiszen a pásztornak hol van esélye arra, hogy a 70 embert a csoportokban pásztorolja? Nem beszélve azokról, akik még nem kötelezték el magukat egyik csoportba sem.

Felhatalmazás szolgálati lehetőség nélkül olyan, mint a felelősség tekintély nélkül. Kereszténységünkben túl sok az olyan gyülekezet, ahol van tanítvány és vezető képzés, de nincs lehetőség arra, hogy csinálják azt, amit tanultak. Egy gyülekezetben hamar megtelik a tanítói, dalvezetői pozíció, a többiek meg „csak” a háttér munkában kaphatnak lehetőséget (persze nem becsülöm le ezeket egyáltalán). Az elmúlt 15 évben arra jöttem rá, hogy csak akkor lépnek elő emberek, ha vákuum keletkezik, amit be kell tölteni. Amint az első sor hiányos lesz, előrébb lép a második sor, akik gyakran még jobban is csinálják a dolgokat, mint az első. Ez nagyon egészséges! A megüresedés ad egy egészséges kényszert, vagy lökést az olyanoknak, akik amúgy hátra dőlve ücsörögnének.

Egy valódi szolgálati lehetőség nemcsak arra késztet, hogy olyan dolgokat csináljanak, amit máskülönben nem tennének, hanem motiváltak lesznek arra is, hogy elérjék azt a szellemi érettséget, ami a feladattal együtt jár. Sajnos a gyakori gondolkodás és gyakorlat az, hogy el kell érjen a szolgáló a szükséges érettségre, és akkor bele léphet a szolgálatba. Kérdezem: hol válhat leginkább éretté? „A biblia iskolában!” – vágnák rá némelyek. De ez nem így működik!

Folyt. Köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése