2012. szeptember 27., csütörtök

Na Ezt Figyeld! Lehet Erre Nem Is Gondoltál!

A HáziCsoport Annyi Mindent Megváltoztat A Gyülekezetben 4. rész

Ahogy eddig láthattuk, a házicsoportok felé való elkötelezettség, létfontosságú biblikus változásokat tud behozni a gyülekezetbe (bátran mondom, ha nincsenek házicsoportok, akkor ezek a biblikus változások nem fognak megtörténni). Felszabadítja az embereket a szolgálatra! Hihetetlen módon felszereli a gyülekezetet és a születendő gyülekezeteket vezetőkkel, pásztorokkal, akiknek már nem újdonság és sokkoló valóság a közvetett, emberekkel való szolgálat…hát ezt jól megaszontam!

De ez még mind semmi, mert a gyülekezetet egészében segíti, hogy őszintébb kapcsolataik legyenek, sőt a szellemi fegyelmezettségben is előrébb járnak. Csak halkan mondom…még abban is nagyon hatékony, hogy a fiatalok kevésbé hullanak ki a gyülekezetből, miután átléptek a felnőtt korba. Hogy miért? Lássuk!

Az őszinteség és átláthatóság miatt! Ha egy kicsit hallgatózol az istentiszteleten, és hallod, hogy megkérdezik az emberek egymástól, „Hogy vagy? Mizu?” a szokásos válasz ez lesz: „Kösz jól.” Független attól, hogy valójában hogy érzi magát az illető. Ha a házasságom széthullóban van, a gyerekeim megőrültek, és ráadásul még munkanélküli is lettem…a válasz ugyanaz… „Kösz jól!” Egy módon érthető a dolog, mert sokszor magát a kérdést sem gondolják komolyan, hiszen van fél órája, vagy egy órája, hogy elmondjam neki, hogy mi az ábra velem? Csak köszön és odabiggyeszti „Hogy vagy?”…„Jól, és te?”…

Miért van ez? Mert sokkal jobban érdekel minket az, hogy milyen képet mutatunk magunkról, mit látnak mások rólunk, mint az őszinteség. ÉS a gyülekezet, valljuk meg őszintén nem igazán tudja jól kezelni azt, amikor komoly küszködések, (bűnök) vannak emberek életében (persze a Bibliában ott vannak a válaszok…de jobbak vagyunk az elméletben, mint a gyakorlatban). „Mindenki nézzen ki csodálatosan, hiszen Istent képviseljük nem? Nem teregethetjük ki a szennyesünket, még elijesztjük az Istentől távol lévő embereket!”

Ennek eredményeképpen, az átláthatóság nem igazán jellemzője a gyülekezeteknek. Annyira, hogy a köztudatban a hívők mind…KÉPMUTATÓK!

A házicsoport képes megváltoztatni mindezt! Már csak a természetéből és struktúrájából adódóan. Természetéből fakadóan az őszinteséget és átláthatóságot hozza a felszínre. A helyszíne, a mérete, az alkotóelemei több őszinteséghez járulnak hozzá, mint bármelyik templom, kápolna, gyülekezeti imaház. Gondolj bele…hol lennél hajlandóbb őszinte és átlátható lenni? Egy nappaliban, vagy egy osztályteremben? 12 vagy 25 emberrel? Egy olyan csoportban, ahol minden alkalommal új emberek jelennek, vagy ahol mindenkit már ismersz?
Legtöbbünknek a válasza „…a nappali, tizenkét olyan emberrel, akit már ismerünk…” lenne. És az ebben a környezetben kialakuló őszinteség egy idő után túlcsordul a gyülekezetre is.

A tények azt mutatják, hogy a keresztények nagy része nem tudja, hogy az rendben van, hogy őszinte vagyok, hogy megosztom a problémámat, és imát kérek magamért, a szükségeimért és nemcsak a nagybátyám aranyeréért. Amint megtapasztalják a házicsoportban, hogy ez jó dolog, és nem lövik le, nem gúnyolják ki őket érte, ez elkezd kiszivárogni a nagy közösségbe is. És csak kapaszkodj meg, mert ez hatalmas pluszt fog behozni a közösségi életetekbe!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése