2012. március 26., hétfő

Apcsel 4: Tanulatlan és Egyszerű

Csak pár hónappal Apcsel 4 előtt tagadta meg Péter és János a Jézussal való kapcsolatát (aztán elbujdokoltak). Ehhez képest micsoda vakmerőség részükről, hogy bátran beszélnek Jézusról, konfrontálva pont azokat, akik akkor 4 hónappal azelőtt elrendelték Jézus kivégzését. Ezek az egyszerű halászemberek magabiztosan szólták az igazságot koruk vallásos, politikai és intellektuális elitjének. Amit tettek, nyilvánvalóan ellenkezik azzal, akik voltak. Ezt a drámai fordulatot viszont észrevették azok, akik hallgatták őket, 13.v. „A zsidó vezetők látták, hogy Péter és János milyen bátrak. Megtudták, hogy tanulatlan és egyszerű emberek, ezért nagyon elcsodálkoztak. Azt is felismerték, hogy Péter és János Jézussal jártak.”

Bárki, aki alulképzettnek, előkészületlennek érzi magát, annak ez a fejezet (és az egész Apostolok Cselekedetei könyv) bőséges reménységet ad. Az esetek szinte 100%-ában a gyülekezetek alapítását teljesen lelassítja a teológiai oktatás, a mi szavainkkal élve a Bibliaiskola. Az egyháztörténelem rá a bizonyíték. Persze ez abban az esetben igaz, ha a Bibliaiskola a feltétel arra, hogy valaki gyülekezetet alapítson, vagy házicsoportot vezessen. Ezzel azt mondom, hogy ne legyen? NEM, távol legyen. A véleményem az, hogy a bibliaiskola lehet egy segédeszköz, de nem feltétel…lehet ez is-is…nem vagy-vagy. A képzés csak egy opció.

Isten MINDIG sokkal többet fog rajtad keresztül cselekedni, mint amire számítottál. Nem az oktatási szinted, vagyonod, társadalmi elhelyezkedésed vagy politikai befolyásod lesz az, ami alkalmassá és képessé tesz arra, hogy nagy dolgokat tegyél Istenért. SŐT, a Jézussal együtt töltött időnk lesz az, ami felkészít minket arra, hogy a nekünk adatott célnak dőlve fussunk előre! INKÁBB tölts több időt Jézussal, ahelyett, hogy azon aggódj, hogy elég felkészült vagy e arra a feladatra, amit neked szánt. Isten felkészít mindarra, amit rajtad keresztül akar megtenni!

KÉRDÉSEK AZ ELMÉLKEDÉSHEZ:
1. Ez a fejezet mi tanított neked Istenről? Hogyan alkalmaznád az életedre?
2. Hogy néz ki ez a bátorság a te életedben? Hogyan lehetnél bátrabb a munkahelyeden, a szomszédságodban, a suliban vagy otthon?
3. Mi tette alkalmassá és képessé Pétert és Jánost, hogy odaálljanak a Szanhedrin elé és közöljék ügyüket? Mitől voltak képesek és alkalmasak arra, hogy prédikáljanak a sokaságnak?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése