2011. március 7., hétfő

Hogy mi, szekta?

Mivel nem tartozunk egyik „történelmi” egyházhoz sem (kisegyházként vagyunk bejegyezve), ezért sokszor azt hiszik rólunk, hogy valami szekta vagyunk. Ha ezt hallom, mindig nevetnem kell. Tényleg, ez a kritika nem állja meg a helyét. Valami jobbat kell már kitalálni…

DE – akár tetszik, akár nem…ez a „beszólás” azért néha-néha felüti a fejét. Úgyhogy olvasgattam ezzel kapcsolatosan – és van néhány kultikus jellemző, melyek megtalálhatóak a szektáknál. Tudod mi az ami lesokkolt, hogy gyülekezetünknek nincsen szektához hasonló tulajdonsága…de sajnos vannak, akik rendelkeznek ezekkel a tulajdonságokkal – hadd magyarázzam el.

#1 – Egy szektában mindenkitől elvárják, hogy ugyanúgy beszéljen, ugyanúgy nézzen ki, ugyanúgy viselkedjen és ugyanazt higgye - nálunk (és a hozzánk hasonló gyülekezetekben) különböző emberek vannak, különböző hátterekkel, különböző élethelyzetekkel – és ez teljesen rendben van.

Simán megfér együtt a tetkós piercinges ember az öltöny-nyakkendős emberrel (A legtöbb esetben az öltöny-nyakkendős a vendég és a tetkós piercinges a csapattag.)

Nem tartozunk egyik felekezethez sem és nem soroljuk magunkat egyik teológiai irányzathoz sem. (Szia Balázs vagyok…és református, vagy baptista, vagy premillenista "csak a Károli" verziós pásztor, el akarsz jönni a gyülekezetünkbe?)

Vannak a gyülekezetünkben, akik jobboldaliak…és vannak, akik baloldaliak. Azt gondolom, hogy a teológiánk is különbözik másod-, harmadrendű dolgokban. Vannak, akik szeretnek kiöltözni, és vannak, akik papucsban jönnének egész évben, ha tehetnék…de ugyanazon tető alatt jövünk össze, hogy ugyanazt a Jézust imádjuk hétről-hétre!

Nem kell, hogy mindenben totálisan ugyanazt hidd – de teljes szívből szeretni Jézust és szeretni egymást – na ez a lényeg, erről szól a történet.

El mehetnénk meglátogatni néhány gyülit és azt vennéd eszre, hogy mindannyian ugyanúgy néznek ki, ugyanazt hiszik, ugyanazt a szakzsargont használják – hát igen – ez inkább szektásnak tűnik.

#2 – Egy szektában mindig olyannak akarják tartani a dolgokat, amilyenek mindig is voltak – gyülekezetünkben hisszük, Isten azt akarja, hogy folyamatosan új dolgokat tegyünk.

Ha egy kicsit tanulmányozod a szektákat, látni fogod, hogy az egyik kulcsfontosságú motivációjuk az, hogy tagjaik egy bizonyos társadalmi formához, valláshoz ragaszkodjanak. Változás SZÓBA SEM jöhet egy szektában, SOHA…és ha valaki mégis megpróbálkozik vele, akkor könnyen a kapun kívül találhatja magát – vagy még rosszabb – megölik. (az a szó, hogy reformáció eszedbe juttat valamit?)

DE nálunk – meggyőződésünk, hogy Isten, az Ő természetében soha nem változik…a Biblia Zsidók 13:8-ban azt mondja, hogy nem változik meg. Mégis, a módszere gyakran változik. Ha tüzetesen megnézed a Bibliád, akkor láthatod te is, hogy sokszor régi dolgokat új módokon tesz. Istent nem lehet egy egyenletbe rekeszteni...és pont ezért mi sem tesszük ezt. Ezért vagyunk úgy, hogy bármit megteszünk, hogy az embereket ott érjük el, ahol vannak!

#3 – Egy szekta fő figyelme a benti emberekre irányul, míg nálunk fő figyelmet kapnak azok, akik még nem ismerik Krisztust.

Olvastam egy prédikátor bizonyságában, hogy mikor egy gyülekezetben meghívott szónokként arról prédikált, hogy mennyire szükséges, hogy növekedjenek és elérjék a körülöttük élőket Krisztussal…az alkalom után odament hozzá egy hölgy és ezt mondta, „MI nem ezt akarjuk…MI nagyon szeretjük egymást és az új emberek csak összekuszálnának mindent.”

És sajna vannak ilyenek, akik nem akarnak növekedni, mert csak mindent összekuszálna. Elég szektásnak tűnik nem?

Mindegy…nekünk nagyon fontosak azok, akik nem ismerik Krisztust. Hisszük, hogy a menny és a pokol VALÓSÁGOS helyek…és azt szeretnénk, hogy minél több ember kerüljön kapcsolatba Jézussal és ismerjék meg mi az örök élet. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon egyre több és több embert kell elérjünk – és hajlandóak is vagyunk erre, kerüljön amibe kerül.

#4 – Egy szekta nagyon szenvedélyes tud lenni egy ember vagy emberek által hozott szabályokkal kapcsolatosan…mi szenvedélyesek vagyunk Isten Igéjével kapcsolatosan.

Ha tanulmányozod a szektákat, akkor azt találod, hogy sokan mondják, hogy keresztények…aztán szépen hozzáadtak mondásokat, könyveket és tanításokat a Bibliához. (A Mormonok és a Jehova tanúi nagyszerű példák erre.) Többnyire ismerjük őket ebben a tekintetben…de sokszor nem is látjuk, hogy gyülekezetek ugyanezt csinálják – ember alkotta szabályokat hoznak, mint például…

• Nők nem sminkelhetik magukat
• Férfiaknak rövid hajuk lehet (Hmmm…ez érdekes, mert minden Jézust ábrázoló kép hosszú hajjal mutatja be Őt!)
• Nem hallgathatsz nem keresztény zenét…hiszen olyan sincs, hogy keresztény zene…csak zene (na erre varrjál gombot!)
• Nem nézhetsz TV-t
• Öltönyben, nyakkendőben kell legyél istentiszteleten, mert ez kifejezi az Isten tiszteleted mértékét.
• Akik a gyülekezetnek dogoznak, csak teológiai diplomával rendelkezhetnek

Érted már – biztosan hallottatok már néhányat ezek közül…csak egyetlen egy probléma van mindezekkel – NINCSENEK BENNE A BIBLIÁBAN!

Nálunk a gyülekezetben az elhangzott kérdésekre a válasz ez, „Mit mond a Biblia?” Hiszem, hogy a Biblia Isten teljes és hibátlan szava…de abban nem hiszek, hozzá kéne adjunk, vagy el kéne vegyünk belőle – ez tutira kiakasztja Istent!

TEHÁT…szekta vagyunk? Nem…Krisztusra, az Igéjére és azokra, akik nem ismerik Őt, összpontosítunk. És azok, aki esetleg szektának tartanának…a helyedben először is megnézném a saját gyülekezetem…és lehet azt találnád, hogy pont egy olyan helyen vagy, ahol…na ennyi.

1 megjegyzés:

  1. Abszolút egyetértek és köszönöm: igazán jó írás:)
    Üdv, Krisztián

    VálaszTörlés