2011. május 17., kedd

Miért Kritizálnak Az Emberek?

Nyitott szemmel és füllel járva ezt a világot, az emberben felmerül a kérdés „MIÉRT olyan kritikusak az emberek? Miért utálják egymást annyira, hogy agyon kritizálják azt amit és ahogy csinál a másik az életben?” Szerintem ez egy nagyon jó kérdés és szeretnék rá négy okot adni. Gondolok itt most az internetes kritizálásokra ÉS a szóban történőkre is…

#1 – Mert Van Véleményed A Dolgokról!

Figyelj – egy dolgot meg kell érts…ha van véleményed valamiről, mindegy, hogy módszerekről, vagy teológiáról van szó, és azt nyíltan, szenvedélyesen és meggyőződéssel kommunikálod – VALAKI, VALAHOL ki lesz rajta akadva. Ez tuti!

Meg kell értsük…a legtöbb embernek nincs vér a pucájában (igen jól olvastad), hogy megossza alapvető meggyőződéseit a hitéről. És ez szánalmas, mert azoknak, akik kritizálnak, nincs weboldaluk, bloguk, vagy bármi más, ahol a saját elképzeléseikről beszélnének – nem – amit tesznek, hogy olvassák vagy hallgatják másokét és aztán támadják őket.

Csak nézz körül és lásd, hogy egy gerinces vezető, aki hirdeti azt, amit az Úr mondott, MINDIG célpontja lesz azoknak, akik kétértelmű, félreérthető hitrendszerrel rendelkeznek.

#2 – Mert Az Emberek Jó Része Bizonytalan

Manapság az egyik LEGNAGYOBB probléma keresztény körökben (nemzetközi szinten is), „Ha nem UGYANAZT hiszed és teszed, mint mi, akkor támadlak, rombollak, leépítelek mások szemében.” Tudod mi ennek az oka? A BIZONYTALANSÁG.

Már rég rájöttem arra, hogy van egy csomó isten szerint való férfi és nő ezen a bolygón, akiktől különbözik a hitvallásunk néhány dologban és nem mindenben egyezik a meggyőződésünk – de attól még szeretem és tisztelem őket és teljes szívvel hiszem, hogy szeretik Jézust.

Sikeres újító gyülekezetek pásztorai mesélik, hogy pont a saját városukból érkeznek a legtöbb támadások. Csak gondolj bele – ez a bizonytalanság maximuma – ÉS gondolj bele abba is, hogyha Isten valami különlegeset tenne a kritizálók gyülekezetében, akkor nem lenne túl sok idejük más gyülekezetével foglalkozni.

#3 – Mert Nincs Felelősség

Olvastam valahol, ahol Rob Bell azt mondta, „Az internet a gyáva emberek helye” és én is erre a felfedezésre jutottam. Gyávaság, mert könnyű egy monitor előtt ülni, vagy az ember háta mögött beszélni valakiről és nem vállalni egy személyes beszélgetést azzal a valakivel. Példabeszédek 6:19 szerint Isten utálatos dolognak tartja a testvérek közt való viszálykeltést.

NAGYON könnyű vádaskodni és problémákra felhívni a figyelmet…anyuci lakásából, alsógatyában, egy számítógép elől valami fantom név mögött bujkálva…igen ez alapvetően különbözik attól, hogy odamész és szemtől-szemben, szeretetben megbeszéled a problémás dolgot a másikkal.

#4 – A Felsőbbrendűségi Komplexus Miatt

És végül – az EGYETLEN ok, amiért kritizálja valaki a személyed, gyülekezeted, vagy szolgálatod anélkül, hogy ismerne téged VAGY a helyzeted, amiben vagy…az, hogy felsőbbrendűnek érzi magát nálad. És…a legutóbb, mikor olvastam a Bibliám azt láttam, hogy Sátán ezért lett kirúgva a mennyből (büszkeség). És persze most nem az üdvösség elveszítéséről beszélek. Tűnődöm, hogy egyáltalán ezek az emberek kikerültek-e egyáltalán ebből a sorból? Jézus vádlói a vallásos emberek voltak, a farizeusok és írástudók, akik azt hitték, hogy az „övékből” fúj a passzát szél.

Mondták, hogy hallgassak meg minden kritikát, mert mind tartalmaz valamennyi igazságot – és nem értek ezzel egyet. Mert ha megtérésem óta mindenkinek a kritikáját meghallgattam volna és hallgattam volna a bennük lévő icipici igazságra, akkor egy idegroncs lennék valamelyik idegosztályon.

A Biblia azt mondja Példabeszédek 27:6-ban, hogy „Jó szándékúak a baráttól kapott sebek.” BÍZHATSZ BENNÜK! Tehát, kire hallgatok? Azokra, akik ismernek és szeretnek engem…és azokra, akiket tisztelek és nagyra értékelek. A többiek nem akik mindezen alapok nélkül kritizálnak, rájuk nem hallgatok. Nem „barátok”, így nem bízok bennük.

Ezek az én gondolataim voltak – remélem segítenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése