2010. december 14., kedd

A Gyülekezet És A Vele Járó Szenvedély – 2. rész

Növekednie kellene a gyülekezetnek…vagy megmaradni egy bizonyos létszámon? Azt gondolom, hogy ez csak azoknak kérdés, akik még nem jutottak túl az Apostolok Cselekedetei 1. fejezetén…mert ha átmentél a második fejezetre – akkor ezt a kérdést már meg is válaszolta a Biblia!!!

Jézus azt mondta Máté 16:18-ban, hogy Ő építi az Ő gyülekezetét (más szavakkal – nem tartozik hozzánk!) Láthatjuk ennek bizonyítékát Apcsel 1:15-ben, ahol azt mondja az Írás, hogy 120-an voltak a „gyülekezetben”. Ez már jó kis növekedés volt a 11 ijedt emberhez képest, akik bezárkóztak egy szobába – de valami történt, mikor meglátták Jézust – nem bírták BEFOGNI a szájukat Őróla…úgyhogy látjuk, hogy ez a mozgalom hogyan növekszik.

120 ember – na mármost…lássuk be – ez eléggé BIZTONSÁGOS létszám!!! Úgy értem…tökéletes – mindenki ismer mindenkit…csak elképzelem a beszélgetéseket. „Hé, Mária! Szép a ruhád!” „Szia Tamás…szerinted harapnak ma a halak?” Tuti, hogy ezt válaszolta volna, „Kétlem!” Biztos vagyok benne, hogy a közösség meghitt volt…még egyszer – biztonságos – kényelmes…minden amit egy ember igényel és akar.

Hadd legyek most őszinte (nem mintha nem az lennék máskor)…idegesít ez a fajta hozzáállás…mikor ott vannak a keresztények a gyülekezetben, megnőnek egy bizonyos méretre…és aztán már nem akarnak több embert. Látod? ŐK már rendben vannak Istennel – ŐK már elfogadták Krisztust – ŐK már úton vannak a mennybe – de ŐK nem akarnak több embert, mert csak felborítja a kialakult rendszerüket! (Lehet ŐK azok, akikről Máté 7:21-23-ban Jézus beszél? Csak kérdezem?)

Hasonló ehhez ez a másik hozzáállás is – láttam első kézből, hiszen én is csináltam. Így néz ki a dolog: egy csoport keresztény elmegy egy étterembe vagy gyorsétterembe beszélgetni. Foglalják a helyet, nem vesznek igazán semmit (legalábbis a nagy részük), hangosak, sokáig vannak, le akarják halkíttatni a zenét, átrendezik a termet, hogy elférjenek, és rendetlenséget hagynak maguk után. Nem is beszélve a szánalmas borravalóról. Ha rendszeresen ugyanarra a helyre járnak, akkor nem csoda, hogy az ott dolgozóknak nincs jó képük a kereszténységről. Ez nem léleknyerő hozzáállás!!!

Miért van ez – hát, nagyon egyszerű. Emberek ezzel a gondolkodásmóddal egy „minden rólam szól” hozzáállásban élnek. Miért is ne? Hiszen miután kijöttek a gyülekezetből, ahol megkapták azt amit akartak (a táplálékot), amire szükségük volt – róluk szólt a történet – itt is ugyanazt akarják!

120 ember – biztonság, meghittség…és minden annyira jó volt…amíg Isten be nem lépett a képbe és „összekuszált” mindent. Hadd szögezzek le valamit…ha Isten azt akarta volna, hogy a gyülekezet kicsi maradjon…az Új Szövetségnek Apcsel 1-nél be kellett volna fejeződnie…de az ezután történtek totálisan szétrombolták a „maradjunk kicsik” mentalitást…de erről többet a következő bejegyzésben.

Ja…még egy gondolat!

Emberek vitázhatnak amennyit csak akarnak…azt mondom, hogy inkább OLVASD A BIBLIÁD…SEHOL nem látod benne, hogy Isten mérges lenne azért, mert egy gyülekezet növekszik…életek megváltoznak…emberek üdvösségre jutnak. DE azt viszont gyakran láthatod, hogy Isten mérges lesz, ha engedetlenek neki…és gyülekezetek, akik nem érintenek meg Istentől távol lévő embereket, NEMCSAK önzőek…hanem ENGEDETLENEK is!

2 megjegyzés:

  1. "kemény beszédek" ezek, de hadd lássam az első részt is.

    VálaszTörlés
  2. Szia Balázs, tetszik amiket írsz, elég régóta keresem azokat az eszközöket, lehetőségeket amelyekkel embereket tudunk megnyerni. Jó néhány éve vezetőként szolgalok egy kis karizmatikus gyülekezetben, egyre jobban arra vágyom, hogy kiléphessünk a régi formákból, hogy növekedést érjünk el.

    VálaszTörlés