2010. december 15., szerda

A Gyülekezet És A Vele Járó Szenvedély - 3. rész

Legutoljára, mikor Jézus követőit említettem, csak 120-an voltak…Apcsel 1 végén…akkor most folytassuk. (Ahogy az elmúlt bejegyzésemben mondtam – a gyülekezet növekedés (evangelizáció) nem is jöhetne szóba, nem is lenne téma, ha Apcsel 2 nem történt volna meg!)

Szóval itt a banda – a Biblia azt mondja, hogy mind együtt voltak egy helyen…és hirtelen hatalmas szél támadt és az apostolok elkezdtek számukra idegen nyelveken beszélni. Ahogy tovább olvassuk, láthatjuk, hogy elég nagy érdeklődést hozott ez, mert mindenhonnan rohantak, jöttek az emberek, hogy lássák mi történik.

Mielőtt tovább mennénk hadd szögezzem le, hogy ez egy elég KREATÍV húzás volt. Isten egy eléggé szokatlan csapatot használt egy eléggé szokatlan körülményben…némi zaj, hangeffekt…és a tömeg rohanva jött. Tetszik, nem tetszik – a kreativitásnak megvan a helye a gyülekezetben. Keresheted az Írásban mindenütt…semmi ehhez fogható NEM TÖRTÉNT még azelőtt…ez NEM volt normális!

Látod – egy gyülekezet bajban van, ha olyan dolgokra vágyik, ami normális. Sokan azért nem szeretik a kreatív gyülekezeteket, mert nem olyan, mint az „Utolsó gyüli ahová jártam.” Ez így igaz…és nem is lesz az. Ilyenek vagyunk mi Szegeden is. Nem vágyunk arra, hogy normálisak legyünk – a vágyunk, hogy folyamatosan felkavarjuk a dolgokat – és PONTOSAN ez az, amit Isten is tesz itt!!! Nem arra vágyunk, hogy úgy csináljuk a zenét, ahogy „mindig is csinálták annak idején”...amiket minden „normális” gyülekezetben játszanak. Nem arra vágyunk, hogy úgy prédikáljunk, ahogy „mindig is csinálták annak idején” (itt inkább a magam nevében szólok). A vágyunk nem az, hogy mindent biztonságban és fertőtlenítve tartsunk, amikor a látás megvalósulásáról gondolkodunk…hanem a kreativitást felhasználva vonzani akarunk embereket, akik nem ismerik Krisztust…és ez az elképzelés pont ebből a történetből ered!

És jönnek a szkeptikusok…megvádolják ezeket az embereket, hogy részegek. Emberek – tetszik vagy nem tetszik, mikor Isten csodálatos módon mozdul – mindig ott vannak a szkeptikusok. AMÚGY…az Írás alapos és körültekintő tanulmányozása és nyomozása után rájöhetsz arra, hogy a szkeptikusok, akik ellene állnak Isten munkájának, általában a NAGYON vallásos emberek…ez csak egy észrevétel.

Tehát Péter feláll és prédikál…és azt mondja, „Hé – nem részegek.” Aztán még azt is hozzáteszi, hogy „Még csak reggel 9 óra van.” Konkrétan? Szerintem ez nagyon vicces!

Még egyszer…ahogy végig olvasod a prédikációját, nagyon egyszerű dolgot csinál – idéz néhány Írás részt és Jézusra mutat velük.

Erről szól a dolog nem? ENNYI…egy gyülekezetnek hétről-hétre meg kell nyitnia a Bibliát – tanítani belőle – és Jézushoz vezetni az embereket.

Értsd meg – Péter nem arra használta az Írást, hogy elmondja MINDEN szülőnek, hogy milyen iskolába kéne íratnia a gyerekét vagy egy bizonyos módon kéne iskoláznia a gyerekét…nem arra használta Isten Igéjét, hogy nukleáris fegyverek ellen prédikáljon…nem arra használta Isten Igéjét, hogy valamilyen politikai párt ellen vagy mellett prédikáljon…nem arra használta Isten Igéjét, hogy valami teológiai vitáról beszéljen…használta Isten Igéjét és Jézusra mutatott.

Látod…ha egy gyülekezet növekedni akar, akkor szenvedéllyel KELL Jézus nevét felemelnie és annyi embernek beszélni Őróla, amennyinek csak tud. A lényeges dolgoknak a gyülekezeteinkben NEM a különböző bűnöknek kell lennie...amik ott vannak az emberek életében – HANEM, azaz ember, aki ott van és hallgat téged, van-e kapcsolata Jézussal…VAGY ha van, akkor lehet, hogy nem teljesen alávetett Neki.

Mikor egy gyülekezet az Írást használva emeli fel Jézust – dolgok történnek – életek megváltoznak. Péter tudta ezt – úgyhogy fogta az egyszerű kis halász hátterét (nem volt bibliaiskolai végzettség a falán), a tapasztalatát Jézussal és azokat az Írás részeket, amiket tudott…és a legfantasztikusabb személyről kezdett el beszélni, aki valaha élt a földön.

És az eredmények – NOS – a következő bejegyzésben arról fogok beszélni. Csak annyit mondanék, hogy voltak eredmények – és fel lettek jegyezve Apcsel 2-ben...Tessék? Miért? Miért említene meg Isten akármilyen számot is, ha a számok nem számítanak? Hát erre nagyon kíváncsi vagyok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése