2010. december 26., vasárnap

Gondolom Te Is Vágysz Arra, Hogy NE Legyél Hülye – 2. rész

#3 – Kérj Tanácsot Isten Szerint Való, Bölcs Emberektől

A Biblia azt mondja Példabeszédek 15:22-ben, hogy a tervünk dugába dől a tanácskérés hiánya miatt – NEM azért, mert rossz a terv, hanem mert nem kértem tanácsot. NEM azért, mert a sátán egy rohadt, szemét, mocsok, hanem mert nem kértem tanácsot. NEM azért, mert Isten utál minket és azt akarja, hogy pofára essünk, hanem mert nem kértem tanácsot.

Zárójelben elmondanám, hogy túl sokan rohangálunk fel s alá úgy ebben a világban, hogy elhamarkodott döntéseket hozunk létfontosságú területeken az életünkben…senkivel nem beszéljük meg – meghozzuk a döntést és imádkozunk, hogy majd Isten mindent megold…és ez egyszerűen BAROMSÁG, HÜLYESÉG!!!

Érdekesnek találom, hogy Salamon, a legbölcsebb ember a világon vetette papírra a fent idézett Írásrészt. Ha VALAKINEK nincs szüksége tanácsra, az ő volt – de mégis úgy döntött, hogy azt mondja „Szerezz tanácsot!!!”

Vezetőként az egyik fontos döntés az, hogy vedd körül magad bölcs és isten szerint való emberekkel…és mindig beszélj velük döntéshozatal előtt.

Ha döntés előtt állunk a családban – mindig megbeszélem Virággal…Isten hihetetlen nagy bölcsességet és felismerést adott neki…és jó párszor megóvott már hülye döntésektől, drága döntésektől. Az a férfi, aki nem beszél a feleségével az otthonára hatással lévő döntéshozatalok előtt, egy arrogáns, önző ember.

Gyülekezeti döntések…bölcs, Isten szerint való emberekkel vedd körbe magad. Isten ad köréd ilyen embereket. Ez segít az alázatban is, mert lehet valakinek van egy bölcsebb döntése, mint neked. Olyan nincs, hogy azért mert te vagy a vezető, minden döntésed helyes és nem Isten vezetése az, ha valaki azt mondja, hogy ezt vizsgáljuk meg, mert nem biztos, hogy jó…a bizonytalan vezetőknek van ezzel problémájuk (ha nem az ő ötletük, akkor nem Istentől van…de a legidiótább döntés is Istentől van, mivel neki jutott eszébe…JAJ).

Pénzügyi döntések…legyen egykét olyan ember az életedben, akik bölcsek a pénzükkel…nem feltétlenül az a személy lesz, aki a „gyülekezet Üzletembere”…láttam már eleget abból, akik tanították, de nem élték…köszi, abból nem kérek. És nem is az, aki már háromszor tönkre ment anyagilag és azt fogja mondani, amit hallanom akarok – hanem olyanok, akikre felnézek és ott vannak anyagilag, ahová én egy nap el akarok jutni. Ha döntést kell hozni anyagi területen, akkor érdemes velük beszélni, MEGKÉRDEZNI őket – és Isten bölcsességet fog ADNI rajtuk keresztül.

(Hadd mondjam ezt is…ha vannak olyan emberek az életedben, akikkel abszolút nem akarsz beszélni mikor anyagi döntés előtt állsz, mert „úgyis tudod, hogy mit fognak mondani,” akkor egy öntelt, arrogáns ember vagy. Azt akarod, amit TE AKARSZ és nem érdekel téged a bölcsesség…ELFUTSZ azok elől, akiket Isten azért helyezett a közeledbe, hogy NEKED segíthessenek…segíthessenek, hogy NE hozd meg a hülye döntéseid!!!)

Mikor együtt jártunk Virággal…kerestem a tanácsot, de csak olyanoktól, AKIK SIKERES házasok voltak – és nem más egyedülállóktól. Az egyedülállók mindig idegesek lesznek, mikor erről beszélek nekik – de az egyedülállók…EGYEDÜLÁLLÓK. Miért kérdezel olyasvalakit, aki olyan állapotban van, ahol nem akarsz lenni, hogy hogyan legyél azon a területen sikeres? Miért nem azokat kérdezed, AKIK sikeresek…csak egy egyszerű gondolat!

Ha vezetőségről van szó és pásztori szolgálatról…olyan emberek tanácsait keresem, akik SOKKAL okosabbak nálam. Havellant Csaba, a gyülekezetünk lelkipásztora…van lehetőségem, hogy leüljek vele beszélgetni…aztán ott vannak, akikkel nincs lehetőségem beszélgetni, de olvashatok tőlük, hallgathatok tőlük. Csak néhány név: Thomas Shaller, Carl Stevens, John Maxwell, Bill Hybels, Andy Stanley, Rick Warren, Ed Young Jr…Isten adta őket az életembe, akiktől bölcsességet kaphatok…és annyit segítettek már nekem.

Van más módja is, hogy bölcsességet szerezz – könyvek olvasásán keresztül – mentoráláson keresztül – bármi…de szeretnélek kihívni abban, hogy folyamatosan keresd – bármi áron…megéri – és a fizetség amit kapsz érte sokkal jobb, mert nem kell állandóan körbe-körbe rohangálni és bocsánatot kérni azért a sok hülyeségért, amit tettél.

6 megjegyzés:

  1. Szia, a két első név világos a tanácsadóknál, a többiekel minek alapján választottad?
    Üdv:

    Nagy Iván

    VálaszTörlés
  2. Szia Iván,
    Örülök, hogy olvasod a blogot. Kérdésedre válaszolnék. Őket személyesen nem ismerem, tehát nem találkoztam velük. Viszont olvasom a könyveiket és valamilyen rendszerességgel hallgatom az üzeneteiket, vagy tanításukat vezetőségről, stb. Hiszem, hogy ők is Isten ajándékai számomra, hiszen Krisztus testének tagjai és a részük kiegészíti a mi részünket.
    Hát csak ennyi...
    üdv, balázs

    VálaszTörlés
  3. Kedves Balázs!

    Ha érdeklődő kérdésem ilyennek tűnt:

    "Valamiért előjön egy bizonyos arrogancia és bizonytalanság a keresztényekből és azt mondják „Ha valaki nem úgy gondolkodik, nem úgy és azt hisz és nem ugyanazt és ugyanúgy teszi, mint én, akkor nem akarok vele időt tölteni MERT nem akarom, hogy hatással legyen rám.”

    akkor természetesen elnézést kérek.

    Üdv: Iván

    VálaszTörlés
  4. Szia Iván,
    Én kérek elnézést tőled, nem akartalak elbizonytalanítani. Értettem a kérdésed. Érdeklődtél. Viszont magamból kiindulva amilyen voltam 6 évvel ezelőtt...én úgy gondolkodtam, amit idéztél. És a következő bejegyzésben le is fogom írni a sztorimat.
    Sajnálom, hogy egy kicsit félreérthető voltam.

    Tehát nem a te kérdésedre válaszolva írtam a mai bejegyzést.
    Üdv: Balu

    VálaszTörlés
  5. Ok, rendben, csak én voltam belinkelve és én viszont nem gondolkoztam így. Lehet, hogy nem jól fejeztem ki magam, de lehet, hogy mégsem értetted a kérdésemet. Tíz év Hit gyülis tapasztalattal a hátam mögött a növekedési elvekről, a tömegek eléréséről stb.(nem csak a hátsó sorban) arra kérdeztem rá, hogy minek alapján választottad őket. Tényleg kiváncsi voltam. Elég sokmindent olvasok amúgy evvel kapcsolatban is, de most itt nem feszíteném szét a kereteket. És igazán az elbizonytalanítás alatt sem tudom, mie gondolsz pontosan. De majd beszélhetünk róla.

    Üdv: Iván

    VálaszTörlés
  6. Hahó,
    Az elbizonytalanítás alatt azt értettem, hogy nem a te kérdésedre válaszolva írtam eme bejegyzést. Az csak inspirált és köszönöm...Ennyi. És köszönöm a megértésed.
    Amúgy tényleg jó lenne beszélgetni ilyesmikről!

    Isten áldjon
    Balu

    VálaszTörlés