2011. február 8., kedd

Egy Mondat, Amit Ki Kéne Tiltani A Gyülekezetből

Ez jó! Tehát, amit mondanak:

1. változat: „Mélyebb tanítást akarok.”
2. változat: „Húst akarok.”
3. változat: „Szükségem van arra, hogy tápláljanak.”

Amit ez általában jelent:
„Ne prédikálj nekem gyakorlati dolgokat. Mert azzal tennem kell valamit. Ahelyett inkább csiklandozd meg egy kicsit az agyam egy kis elvont filozófiai értekezéssel, amire azt mondhatom, hogy Ámen, bólogathatok rá, és aztán hazamehetek ugyanolyan testiként, mint ahogy jöttem.

Olyan témákról prédikálj, amiktől okosabbnak és felsőbbrendűnek érezhetem magam…inkább, minthogy Jézus tiszta, egyszerű és gyakorlati Evangéliumát prédikálnád úgy, hogy azt a kőműves és a doktor is bármikor megértse, sőt kapcsolódni is tudjon hozzá.

Csak rágódjunk folyamatosan azon a 2%-on, amiben a kereszténység nem ért egyet egymással, ahelyett hogy megtalálnánk a közös célt hitünk lényegében és tanítanánk arról, hogy hogyan lehetne változást létre hozni ebben az elveszett és sok sebből vérző világban.

Mikor a házasságról prédikálsz, ne beszélj arról, hogy hogyan tudok gyakorlati módon jobban bánni a feleségemmel (pl. szeretet nyelvek stb.). NEM, töltsünk 40 percet azzal, hogy a Krisztus és az egyház misztikus egységéről beszélünk, és arról, ahogy ez az elragadtatással kapcsolódik és persze ne felejtsük el megemlíteni itt azt sem, hogy milyen összefüggésben van mindez a Szent Sátor felépítésével és a Léviták diétájával a Trenti zsinat fényében.

Ez majd meg fog áldani. És hazamehetek, kövéren és boldogan, mert kaptam egy újabb ismeret terjesztő előadást, és folytathatom a szemét viselkedésemet továbbra is a feleségemmel és a gyerekeimmel.

És szépen kérlek…hagyjuk már, hogy állandóan arról is beszélsz, hogy hogyan találkozhatnak az elveszettek Jézussal. Már annyiszor hallottuk és én már találkoztam Ővele. Menjünk mélyebbre! Mélyebbet akarok!

Mindenki más mehet a pokolba. Isten úgyis megmenti őket, ha akarja.”


A megjegyzésem ehhez:
Először is én egy nagyon kedves ember vagyok. Tényleg!
Tudom, hogy nagyon felháborodottnak hangzok ebben a bejegyzésben. De emlékezzetek csak, hogy Jézus a legdurvább kritikáját és konfrontációját kinek tartogatta? A farizeusoknak, akik arra specializálódtak, hogy minél nehezebbé tegyék az embereknek az Isten országába való bemenetelt…sőt, abból éltek, hogy bonyolulttá tették az Istennel való kapcsolatot azáltal, hogy egyre több és több réteget hoztak létre a törvénykezésben. Olvasd csak el Máté 23-at frissítőként.

Másodszor, néhányan azt gondolhatják, hogy kifogásokat gyártok most prédikátoroknak és magamnak, hogy egyszerűsített, és felvizezett üzeneteket prédikáljunk.

A szegediek ha ezt olvassák, akkor röhöghetnek! Mert itt szegeden abszolút nem vizezett üzeneteket prédikálunk! Körülbelül egy órát prédikálunk szerdán és vasárnap (nem mintha a hossz meghatározná a mélységet), és olyan dolgok hangzanak el, amikért lehet más egyházban már kirúgta volna a pásztort a presbitérium (legalábbis én nem fogom vissza magam). Nem szépítgetem a szavakat, nem félek az érzékeny témákról beszélni, hiszen az Írás is beszél róluk.

Mikor prédikálok, vagy tanítok a Bibliaiskolában, komolyabban veszem, mint bármi mást.

Még akkor is, amikor fáj. De azt akarom, hogy az emberek megértsék, hogy tudjanak tenni valamit azon a területen. Nem azt akarom, hogy a prédikáció után vakargassák a fejüket és azt mondogassák, hogy „Tyű, ez mély volt!” Nem okosabb, hanem tisztább akarok lenni, hogy az emberekre Jézus legyen hatással és nem én!

Hadd idézzem Luther Mártont a témával kapcsolatban, akit sok „mély” fickó azért idéz, hogy megmagyarázza, miért olyan érthetetlen a „mély” üzenete:

„Egy prédikátornak tudnia kell, hogyan tanítsa a tanulatlant egyszerűen, alaposan, és világosan; mikor prédikálok, nem vagyok tekintettel az orvosra, a bíróra és a 40 felettiekre a gyülekezetben. Viszont állandóan a szemem előtt tartom a szolgálókat és a gyerekeket. Ha a tanult emberek nem elégedettek azzal, amit hallanak, akkor az ajtó nyitva áll.”

Azt mondta Jézus János 4:34-ben, hogy a HÚS az, hogy TESSZÜK Isten akaratát, és nem az, hogy teológiai értekezéseket és vitákat folytatunk eleve elrendelésről, szabad akaratról, elragadtatásról stb.

Azt is mondta Máté 22:36-40-ben, hogy a SZELLEMISÉG IGAZI FOKMÉRŐJE a szeretet Isten és az emberek iránt, és nem az eszkatológiai vagy apologetikai tudásod.

A zsidó levél írója 5:12-14-ben azt mondja azokról, akik azt mondogatják, hogy táplálékra van szükségük, hogy nemcsak magukat kéne táplálni, hanem nekik kéne már másokat is TANÍTANIUK! Azt is kiemeli, hogy az érettség arról szól, hogy folyamatosan ALKALMAZOD ISTEN IGÉJÉT, és nem nagyképűen ücsörögsz felette.

Úgyhogy prédikáljuk bátran ezt az üzenetet:
Úgy szerette Isten e világot, hogy egyszülött Fiát adta érte, hogy aki hisz Őbenne el ne vesszen, hanem örök élete legyen.

A tiszta evangélium, élő és hatékony, hangsúlyozva az alkalmazást. Olyan kreatívan, ellenállhatatlanul és gyakran, amennyire csak lehet!

Mi lehet mélyebb Jézus Krisztus egyszerű evangéliumánál?

2 megjegyzés:

  1. Ez "Ütős" :D Ez az igazán "mély" üzenet. Ja és jóllaktam, finom volt a "hús", tápláló. Ilyet főzz még kérlek!
    Isten áldjon!

    VálaszTörlés