2010. augusztus 9., hétfő

Kreativitás II.

Biztos te is vagy úgy, mint én, hogy utálsz dolgokat, amiket mások mondanak. Nem? Őszintén szólva, vannak emberek, akik nem gondolkodnak…például...mikor a telefonod csörög éjjel és a 20-dik csöngetés után felveszed és a kedves ismerősöd megkérdezi, hogy „Hé, felébresztettelek?” AHHHH (Tarzan kiáltás)!!!! Oda kell figyelnünk nagyon, hogy mi jön ki a szánkon.

Az egyik, amit utálok, amikor azt mondják, hogy „Hát Balázs, sokat írsz és beszélsz a kreativitásról, de van itt egy darab bökkenő…én nem vagyok kreatív.” Utálom ezt! Tudom, hogy ez az utálni szó elég erős, de komolyan átgondolva, őszintén szólva, UTÁLOM, mikor emberek ezt mondják. Miért? Nagyon egyszerű…mert nem igaz.

A Biblia legelső könyvének legelső fejezetében elmondja nekünk, hogy mindannyian Isten képmására lettünk teremtve - és ez a tény tagadhatatlan. Na mármost…alaposan átolvasva az első fejezetet, megállapíthatjuk, hogy Isten csodálatosan kreatív. Csak nézz körül ezen a csodálatos bolygón - a teremtés leleplezi a Teremtőjét. Minden alkalommal eszembe jut ez, mikor a természet lágy ölében vagyok.

Ha Isten kreatív és mi az Ő képmására lettünk teremtve, akkor mi is kreatívak vagyunk…és ha ezt letagadom, az olyan mintha pofon vágnám Istent.

A gond az, hogy mindenki arra vágyik, hogy egy normál, egyszerű, rutinos életet hozzon létre maga körül…ennek érdekében elcseréljük a kreatív képességünket egy jó kis önelégült hozzáállásra. De akárhonnan nézem a dolgot, Isten vágya az életünkre nem ez.

Na még egyszer…menj Mózes 1. könyvéhez. Ott láthatod, hogy Isten minden nap teremtett valamit. A hét minden napján, kivéve a Szombatot. DE azt is észre kell vegyed, hogy a hét minden napján valami mást teremtett, nem ugyanazt. Például – az egyik nap virágokat teremtett, aztán gondolkodott egy kicsit és azt mondta „OK, a tegnapi jó volt, de teremtek még néhány virágot.” Nem és nem! Nem így volt. Ment tovább…és szerintem ezzel azt mutatta meg, hogy milyen az, amikor élvezed azt, amiben éppen vagy az életedben, amid éppen van…és aztán ne azon ügyködj, hogy hogyan tartsd fent azt a jó kis régi állapotot, ami „Olyan JÓ volt” – légy kreatív!

Hogyan lehetek kreatív? Annyira örülök, hogy megkérdezted…

Legyen ez a kihívás most mindenkinek: hagyj el minden rutinos dolgot az életedből…legalább egy napig. Ezek lehetnek kicsi dolgok, mint például egy másik útvonal a munkádba, rendelj mást, mint amit szoktál az étteremben, ne nézd meg azt a műsort, amit sosem hagynál ki és elegyedj beszélgetésekbe emberekkel. Ezek pici lépések – de szükségesek ahhoz, hogy elkezdjünk azzá a kreatív tehetséggé válni, ami Isten vágya számunkra.

Fontos, hogy megértsd – mindnyájan kreatívak vagyunk, csak különböző módokon. Csak két barátot hadd említsek meg. Dávid és Niki. Dávid zenében, Niki dekorációban, ami szerintem szintén a művészetnek egy ága…és könnyen beleeshetek abba a hibába, ha igazán kreatív akarok lenni, akkor olyannak kell lennem, mint ők.

De ez nem igaz (ha megkérdezed őket, akkor ők is ugyanezt fogják mondani). Isten úgy formált minket, hogy különféle területeken vagyunk kreatívak…és lehet hogy nincs képességed arra, hogy zongorázz és dalt komponálj, vagy gyönyörű dekorációt varázsolj a legkülönfélébb tárgyakból…de kreatív lehetsz abban, ahogy udvarolsz és kezdeményezel a feleséged felé, ahogy neveled a gyermekeidet, ahogy a munkahelyeden újabb ötleteket, rendszereket alkalmazol – mindannyian lehetünk kreatívak a magunk módján. DE az első lépés mindenképpen az, hogy megragadd azt az igazságot, hogy mindannyian kreatívak vagyunk.

És itt van a záró kihívásom – ragadd meg azt az igazságot, hogy te is kreatív vagy. Hiszem, hogy ennek a világnak szüksége ránk, hogy mi, Krisztus követői egy elképesztően izgalmas és kreatív életet mutassunk be. Ha ez történne, az tuti, hogy Isten királyságába vonzaná az embereket; Mózes 1. fejezetét látva, ha a teremtés hirdeti Isten dicsőségét és vonja őket Istenhez, akkor nem logikus, hogy ugyanígy a kreativitásunk is vonhatja az embereket Őhozzá?

Csak egy gondolat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése