2010. szeptember 6., hétfő

Isten „Világi”, Mert Kreatív?

A kereszténységben hallani olyan érveléseket, amiknek nincs sok értelmük. Vádolnak gyülekezeteket, prédikátorokat „világiassággal”, hogy szabad utat engedtek neki, a módszereik miatt, amiket arra használnak, hogy az Evangéliumot bemutassák…és nincs szükség az effajta kreativitásra, mert „a Biblia elég.”

Ez igaz??? Tényleg??? A mindenségit neki!!! Ezt tettük idáig, nem? Azt hiszem abba kell hagyjunk minden kreatív próbálkozást és…várj…épp csak ránéztem a Bibliámra – TE JÓ ÉG, magától kinyílt 4 Mózes 15:37-41-nél…ahol Isten PARANCSA volt az, hogy egy jelképes emlékeztetőt használjanak. Mire? Hogy Isten Igéjére emlékeztesse őket. Áh, biztos csak véletlen!

Tehát ahogy mondtam, ez a kreativitás…VÁRJ…4 Móz 22:21-35-ben Isten beszélni akar Bálámmal, és egy szamarat használt erre! Hát ez meg mi a fene? Isten miért nem pottyantott le csak úgy az égből egy Bibliát? Végülis Isten a tér és időn kívül áll, nem? Tehát a Biblia MÁR létezett. Mit gondol Isten???

Na szánkózzunk egyet és nézzük meg, hogy használt e még Isten ilyen „kreatív és világi” módszereket…

Józs 10:1-15-ben megállította a Napot jelként, hogy emlékeztesse, Ő szuverén, teljhatalmú Isten, Aki mindig vele lesz. Na most, szükséges volt ez? Kellett ez? Valaki tuti jól leégett ezen a napon!

1 Sámuel 17-ben egy parittyát és egy követ használt arra, hogy bebizonyítsa Góliátnak, egyedül Ő az Isten!

Ézsaiás 20-ban arra kérte Ézsaiást, hogy meztelenül mászkáljon 3 évig, hogy ezzel is valamit kommunikáljon…tuti, hogy sok hívő kizárta volna őt a gyülekezetéből!

Jeremiás 13:1-11-ben arra kérte Jeremiást, hogy „pénzt pazaroljon” arra a hülye övre…de tényleg, hogy lehet ilyen hülyeséget csinálni…annyi ember van szükségben és Jeremiás övet vesz, amit nem is használ és időt tölt azzal, hogy egy dolgot illusztráljon! Hol járt Isten esze? Nem tudta, hogy ez a kreativitás dolog szükségtelen – hiszen a Biblia elég kell legyen?

Hós 1:1-3-ban Isten arra kéri Hóseást, hogy egy prostituáltat vegyen feleségül…akit GÓMERNEK hívnak! Miért nem pottyantott le az égből egy Bibliát Isten? Vagy miért nem kérte meg Hóseást, hogy exegéziselje az Írásokat? Hmm…mintha ismétlődnének a dolgok!

Jónás könyvében egy hatalmas halat használt arra, hogy közölje vele haragját és irgalmát! Miért nem kérte Isten, hogy töltsön egy kicsit több időt a Tórával, hiszen a Biblia elég?

Aztán itt van Máté 2:1-2, ahol Isten egy csillagot használt arra, hogy néhány keleti asztrológussal tudassa, hogy Jézus Krisztus megszületett! Mit gondolt Isten? Tulajdonképpen használta a kultúrájukat, hogy kapcsolódjon, és ennek eredményeképp, találkoztak Jézussal (Azt hozzátenném, hogy még a vallásosak előtt, akik nagy részletességgel tanulmányozták az Írásokat!)

Aztán itt van ez a Jézus – micsoda fickó! Úgy értem, ha a Biblia elég lett volna, akkor miért nem mászkált fel-alá csak a Bibliát idézve? Miért mondta el azt a sok történetet? Miért tett csodákat?

Nézd meg Lukács 13:1-4 – mit csinál Jézus? Apám!!! Csak nem aktuális eseményeket használt, hogy kihangsúlyozza, sürgősen meg kell térniük? Asszem valaki jól elbeszélgethetett Vele, miután befejezte…komolyan…miért kell ez, mikor „a Biblia elég!”

Az Apostolok Cselekedeteiben ott van ez az Agabus nevezetű fickó (szegény, a nevéért biztos halálra cikizték a suliban) és azt látjuk 21:10-11-ben, hogy nagyon kreatívan kommunikált Pál apostollal – ez akkor az evangélium „felvizezése” volt, mert nem használt igerészt?

AZTÁN, te jó ég…ha nem tetszik ez a kreatív dolog, akkor kérlek – KÉRLEK – el se olvasd a Jelenések könyvét!!! Annyi mindent használt Isten ebben a könyvben, hogy közölje velünk az Ő hatalmát, és Teljhatalmát, és persze nem az Írásokat idézte, hogy…hát, izé…ha gyűlölöd a kreativitást, akkor ettől be fogsz golyózni!

NA MOST…TUDOM, hogy néhányan, akik ezt olvassák, már milyen következtetéseken jár az agyuk – úgyhogy hadd próbáljalak meg leállítani. (csak próbálkozom, mert lehet, hogy néhányan csak az ezelőtti részt fogják felfújni!)

Hiszem, hogy a Biblia a teljes, csalhatatlan és hibátlan Szava Istennek! Hiszem, hogy 2 Tim 3:16 igaz. Teljes váll és mellszélességgel vallom 2 Pt 1:20-21-et. Az egyik legkedvesebb fejezetem a Bibliában a Zsoltárok könyvéből való, és ez a 119. zsoltár, mely totálisan Isten Beszédéről szól. Zsidók 4:12 IGAZ…Isten Igéje élő és ható…és élesebb minden kétélű kardnál!!!

Szeretem a Bibliát…és az olvasásán, tanulmányozásán, ÉS alkalmazásán keresztül, Isten hatalmas dolgokat tett az életemben. ÉS…a Biblia olvasásán keresztül arra a megértésre jutottam, hogy megtisztelem Istent azzal, hogy amikor az Ő Szavát kommunikálom, azt kreatívan, és mindenki számára érthetően tegyem. Ami azt jelenti, hogy olyan szinten beszélek róla, hogy mindenki megértse.

ÉS szeretem Isten Igéjét hirdetni – igazából sokszor sorról-sorra, versről-versre megyek. De akárhogyan is, a lényeg, kommunikálni bármilyen módon…zene, jelenetek, szkittek, video, és más egyéb „világi” módon. ÉS…ha tévedek, akkor Zsid 13:17 szerint egy nap majd ott fogok állni előtte és számot adok – az Úr előtt. Nem más előtt!

Pál apostol azt mondta, hogy prédikálni kell Krisztust…és a gyüliben ezt tesszük…mindig is Ő lesz a középpontban! DE abban is biztos lehetsz, ha rajtunk múlik, akkor a gyüli soha nem lesz unalmas – mert nem egy unalmas Istenünk van. A Biblia a legizgalmasabb könyv, amit valaha írtak…és a mi vágyunk, hogy a teljességét mutassuk be, szenvedéllyel, őszinteséggel és kreativitással!!!

1 megjegyzés:

  1. Az én véleményem az, hogy nem a kreativitással van baj, mert bízunk Istenben, - nyílván ha nem Krisztus lenne a középpontban, hanem a kreativitás akkor ez bálvány lenne, - hanem a félelemmel, az önzéssel, a bálványokkal, a megbotránkoztatással, ezekkel van baj, ezeket kellene elkerülni, ezek ellen kellene harconi.

    VálaszTörlés