2010. szeptember 8., szerda

Kihívás A Férfiaknak – LÉPJETEK KI! 2. rész

Hogy vagytok férfiak? Jöhet a következő? Magammal kapcsolatban rájöttem, hogy ez az „Ess szerelembe Jézussal” stílus nem igazán jön át nekem (ha sokáig kell hallgatni, akkor már fészkelődöm). Persze én is szoktam erről beszélni, de a férfiaknak a Jel 1-ben leírt Jézusra, határozottságra, irányra, meggyőződésre, egyenességre, őszinteségre van szüksége és nem a könnyeket fakasztó, romantikus, ölelkezős, mindenkire rámosolygó, gyerekeknek nyalókát osztogató Jézusról való beszédre. Néha megkérdeznék prédikátorokat, hogy „Szeretsz romantikus filmeket nézni? Ha nézel filmet, akkor ilyeneket nézel a moziban, vagy DVD-n?” „Ha nem, mert nem érdekel, akkor ez igaz az Úr Jézusról való beszédben is…a férfiak nem igazán tudnak ahhoz kapcsolódni, ahogy beszélünk. A nők viszont annál inkább…elolvadnak. Sőt, kérdezgetik, hogy mikor lesz megint olyan simogatós, gyengéd üzenet…Csöp-csöp…” Egyébként lehet, hogy ezért van több nő a gyülekezetekben? Bocsánat, bocsánat… Ez csak az én hangos gondolkodásom… Csak szerettem volna bedobni…

Amiről írni szeretnék az más…nem voltam igazán jó benne. Most sem, de már tudatosabb vagyok és élvezem. És a gyerekek is!!!

Esténként leülök az ágyuk mellé és haladunk a Biblián végig (365 történet a Bibliából), sztoriról-sztorira. Aztán átbeszéljük a dolgokat, részleteket, közben Fruzsi mindig megkérdezi „Apa, maszírozzam a hátad?” én persze serényen bólogatok „Persze!” (valójában nyomkodja, de úgyis a testi kontakt a lényeg neki).

Mi történik? A gyerekek tanítása…tanítom őket, hogy hogyan járjanak Istennel és persze rengeteg infót szívnak magukba. Amire rájöttem az utóbbi időben és ezen javítgatok most, hogy nem akarom többé „átruházni a tekintélyem” a kormánynak…vagy a gyülekezetnek…vagy az anyucinak, mert „Apa annyit dolgozik, szolgál, másokkal tölt időt!” NEM! Ennek az időnek vége! Követni akarom azt, amit 5 Móz 6-ban olvashatunk, hogy APÁK tanítsák a gyerekeiket az Úrral való szeretet kapcsolatra!

Az egyik dolog, ami nagyon zavar, mikor azt látom, hogy apák elhanyagolják az apaságukat! 13 év szolgálat után nem kell semmilyen szemináriumot elvégezni ahhoz, hogy lássam, a férfiak passzívak – viszont, mikor a gyerekeikről van szó – sokuk egyszerűen figyelmen kívül hagyja, sőt fogalmuk sincs, hogy mi a bibliai elképzelés az apaságról.

Férfiak, apák…ha a gyülekezet abban A HETI EGY ÓRÁBAN többet tanítja a gyermeked Jézusról, mint te – akkor apaként NEM töltöd be a bibliai szereped!

Gyakran ez a kifogásuk, „Hát nem igazán tudok sokat a Bibliáról.” Két gyors gondolat ehhez, #1 – Ez sajnos senki másnak a hibája, csak a tiéd! És #2 – UGYANAZ az ember, aki arról panaszkodik, hogy nem tud eleget a Bibliáról, tökéletesen el tudja mondani, hogy mik a legfrissebb eredmények a Soproni Ligában, milyen felállással játszik a héten a Fradi, tudja, hogy milyen csalit kell használni, ha pontyozni akarsz, hol és mikor lehet a legszebb őzeket lőni (szegény Bambi), és milyen videó kártya és processzor kell a szomszéd számítógépébe, hogy végre játszhassanak a hálózaton egy kis Age of Empires játékot…és még nem beszéltem Alonsoról és a Forma-1-ről – de nem tudják a gyermeküket Jézusról tanítani?

Ez nekem nem a tudatlanságról szól, hanem inkább a fontossági sorrendről!

Férfiak, VEZESSÉTEK a családotokat szellemileg – légy apa! Csodálatra méltó, ahogy keresztény apukák meghunyászkodnak a családjaik előtt. Ők a NAGY, VAGÁNY, KEMÉNY FŐNÖKÖK a munkahelyen, emaileket lődöznek utasításokkal, számonkérésekkel, helyre rakásokkal…mondván „Ha nem jösz formába, ha nincs javulás, akkor…” Azt gondolnád, hogy az egész világot el tudnák vezetni.

Aztán haza mennek…és a lányuk éppen randira készül „valakivel” – a probléma ebben csak az, hogy úgy öltözött fel, mintha „Mindenki Nője” lenne. Uraim, legyünk őszinték – TUDOD, hogy a srácok hogyan gondolkoznak, TUDOD, hogy amikor a srácok meglátják, hogy a „kis” szoknyácskája egészen „lelóg” a fenekéig, akkor nem azt fogják egymásnak mondani, hogy „Itt van XY lánya – tisztelettel kell bánni vele.” EMBER – NAGYON JÓL TUDOD, HOGY MI FUT VÉGIG HORMON RUDI AGYÁN!!! De mégsem mondasz semmit – a nagy, vagány, kemény főnök egy gyáva apuci – és mindez azért, mert nem akarja, hogy a pici lánya kiakadjon rá.

Mérges vagyok…nem tehetek róla! Szomorú látni, hogy anyukák hozzák a gyermekeiket gyülibe, miközben az apucik meresztik a hátsó fertályukat otthon az ágyban. Ugyanez az ember hajlandó felkelni hajnali 4-kor, hogy pecázni menjen, vagy vadászni, vagy elutazzon valami sporteseményre, focizni menjen a haverokkal, stb. – de ha a gyülekezetről van szó, akkor túl fáradtak! És csodálkoznak azon, hogy a gyerekeik miért ábrándulnak ki egy idő után a kereszténységből, vadulnak el, lázadnak a csillagos égig. Egyszerű a válasz – erre tanítványoztad őket.

Szomorú vagyok, mikor azt látom, hogy apák nem akarnak példa által vezetni! Nem mutatják be a gyermekeiknek, hogy milyen Jézussal szeretet kapcsolatban lenni. Nem mutatják be, milyen tisztességesnek, becsületesnek lenni (erről majd lehet írok, mert az Úr a lányom száján keresztül tanított a becsületességre – égtem is az Úr előtt rendesen). Például hogyan fogod vissza a gyerekedet a gyorshajtástól…mi is van ott a műszerfaladon – egy radar detector? Komoly probléma, hogy a mai gyerekek már nem veszik be ezt a dumát, hogy „Azt csináld amit mondok, és ne azt amit teszek!”

A mi világunkban és a mi országunkban az apakép totális támadás alatt van…és nagyon egyszerű, hogy miért. Istent úgy nevezi a Biblia újra és újra, hogy Atya. És az ellenség tudja jól, hogyha elpusztítja az apaképet, akkor el tudja pusztítani az ATYA képet!

Férfiak, mikor a gyerekek rátok gondolnak – akkor arra kell emlékeztetnetek őket, hogy Jézus is ilyen lehetett…egy olyan embert kell látniuk, aki kiigazítja őket – sőt még fegyelmezi is, ha szükséges. Egy olyan embert kell lássanak, aki szeret, bármi is történjék. Olyan embert kell lássanak, aki hajlandó időt tölteni velük – mindegy mi van.

Higgyétek el nekem férfiak – a gyermekeitek nem arra fognak emlékezni, hogy mennyi pénzt kerestél – hanem arra, hogy mennyi időt töltöttél velük…és szeretni vagy neheztelni fognak érte.

ÉS kérlek hagyj a magyarázkodásoddal, hogy mennyire elfoglalt vagy – HA A CSALÁDODDAL VAGY ELFOGLALT, AKKOR VAGY TÚL ELFOGLALT!!!

Pásztorok, vezetők, ha nem épül a családod, akkor előbb vagy utóbb nem fog épülni a gyülekezeted, szolgálatod sem. Ha építeni akarod a családod…ahhoz OTTHON KELL LENNED, PONT!!! És ha mi nem vagyunk otthon a családunkért…sátán majd ott lesz…NE ENGEDD, HOGY Ő VEZESSE AZT, AMIRE TE KAPTÁL FELELŐSSÉGET ÉS MEGBIZATÁST!

Férfiak – a feleségeteknek szüksége van rátok – a gyerekeknek szüksége van rátok! Állj a helyedre – légy az a vezető, akinek Isten elhívott! Kérj Tőle bölcsességet, hogy hogyan csináld. Keress isten szerint való apákat, akiket szeretnek a gyerekei…kérj tőlük tanácsot és imát.

A bölcsesség a rendelkezésedre áll…és vannak férfiak (nemcsak lelkipásztorok, vagy vezetők) szintén, akik rendelkezésre állnak. CSAK AKARNOD KELL, APÁM!!!

Lépj ki – és légy férfi!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése