2010. szeptember 13., hétfő

Te A Biztonságra Mész?

Egy héttel ezelőtt szombaton és vasárnap rengeteg ejtőernyős potyogott az égből. Nem tudom milyen verseny lehetett, de jó volt nézni őket. Gondolkodtál már a világtörténelem első ejtőernyőséről? Komolyan! Mit gondolhatott ez az ember? Elképzelem, ahogy ült a vasárnapi ebéd után az asztalnál, és megakadt a szeme az abroszon. Ezen gondolkodhatott: „Tuti, hogy ha ezt az abroszt a hátamra tenném és szépen kinyílna, akkor ha egy repülőből kiugranék lelassítana.”

Lehet nem sikerült neki – és ha ez volt a módszere, akkor valószínüleg nem. De valakinek biztosan jött az ötlet – valaki felment repülővel – valaki pedig kiugrott…és nem ismerem az ejtőernyős történelmet – de lehet, hogy jól sikerült neki, lehet nem. De egy valami biztos – hogy ez a személy nem a biztonságra ment!

Biztonság – mindannyian vágyunk erre! Európa, Amerika, a biztonságra van ráállva. Komolyan, ha kinézel az ablakon, akkor azt látod, hogy a gyerekek sisakban bicikliznek! Emlékszem, hogy a ’80-as években a Tacskó biciklin, aztán a Camping biciklin és később a Szputnyik verseny bringán, hegyen-völgyön, árkon-bokron és tökön-babon keresztül, NEM HORDTUNK SISAKOT.

Vagy mi van a biztonsági övvel? Kölyök koromban nem igazán érdekelt senkit. Begyűrtük az ülés mögé, sőt hátul nem is volt. Aztán beszálltunk 9-10-en a trabiba és mentünk a strandra. De most indulás előtt már bekapcsoljuk a biztonsági öveket. Miért? Mert biztonságban akarunk lenni!

Valamilyen oknál fogva egészen az extremitásba visszük ezt a biztonsági dolgot – Ráírják a McDonalds-os KÁVÉS pohárra, hogy forró! DAH! Manapság már minden terméken van valami jelzés, hogy VIGYÁZAT! A lényeg, hogy a biztonságra megy mindenki.

Itt a kérdésem – hogy áll a kereszténységben a „biztosra menni” hozzáállás? Komolyan – imádkoztál már biztonságért? A kérdésem az, hogy az Írásban hol látjuk azt a parancsot, hogy menjünk a biztosra? Személyesen azt gondolom, hogy a biztonságra való hajtás miatt a gyülekezetet, kereszténységet a múzeális, fosszilis kategóriába sorolják, ami az idős néniknek való, de a többieknek nem. Pedig egy megállíthatatlan erőnek kéne lennünk, mert Isten erre teremtett minket.

Egy igazi Krisztus követő sok mindenre vágyik – a biztonság nincs köztük!

Nézd meg Jézust – ELHAGYTA A MENNYET! (Veszélyes volt!) Eljött erre a bolygóra és keresztre feszítették – NEM BIZTONSÁGOS!

Nézd meg a korai gyülekezetet – az Apcselben 120-ról 3000-re nőtt a létszámuk EGY NAP ALATT! Ez szintén NEM BIZTONSÁGOS!!! 30 év alatt több, mint 100000 fős volt a jeruzsálemi gyülekezet!!!!!

Nézd meg azokat, akik követték Krisztust – ketté fűrészelték, oroszlánok közé, tüzes kemencébe vetették őket – csak azért, MERT radikálisan követték Jézust!

Isten sokra vágyik az életünkben; de nem hiszem, hogy arról vitatkoznunk kéne, hogy biztonságban akar minket tartani!

De néhányunk a biztonságra megy – és mi az eredmény: egy olyan élet, ami TELE van az értéktelenség érzésével. Többet akarunk – többre vágyunk; de sose fogunk azzá válni, amire Isten elhívott minket, amíg a biztonságra jobban hajtunk, mint az alávetettségre. Hadd adjak néhány példát…

Lehet, hogy éppen a munkahelyeden olvasod ezt – és UTÁLOD a munkád! UTÁLOD! Azt kívánod, bárcsak valami mást csinálnál – amiről mindig is álmodtál – többre vágysz – de nem mész az álom után, mert a munkahelyeden biztonságosabb – nyugdíjba mehetsz onnan. Jól figyelj…nyomorult leszel – de legalább megjátszhatod, hogy boldog vagy, mert minden „kütyüt” és „játékszert” megvehetsz magadnak.

Lehet gyülekezetet akarsz plántálni…DE addig várni akarsz, amíg össze nem hoztad azt a pénzt, amire szükséged van hozzá – azt akarod, hogy más gyülekezetek is támogassák az álmod…egy 10 fős teljes idejű szolgálókból álló csapatot akarsz rögtön az első naptól kezdve…és nem teszed meg, amiről tudod, hogy Isten elhívott, mert a biztonságra mész.

A gyülekezetek arra lettek elhívva, hogy a falaikon túlra menjenek és életeket érintsenek meg, olyanokat, akik még nem ismerik Krisztust – DE sokan elutasítják ezt, mert nem biztonságos. „Azok az emberek nem ismerik a szabályokat – nem úgy öltözködnek, mint mi – Forma-1-es pólót hordanak és ketrec harcot néznek!” Sajnos – sok gyülekezet azt szeretné, ha a gyülekezetük csak olyanokkal lenne tele, MINT ŐK MAGUK – ez biztonságos, csak éppen EGYÁLTALÁN NEM BIBLIKUS – de biztonságos. Úgyhogy minden héten megjelennek a gyülekezetükben és közben a középső ujjukat mutatják a körülöttük élő közösségnek és mindezzel azt „mondják”, hogy mehetnek a pokolba, mert ahhoz, hogy elérjék őket változásokat kell bevezetni…és ez nem lenne túl biztonságos!

Biztonság! Jó lenne néha. Bevallom, éjszakánként bezárom az ajtóm; de ha tényleg Krisztus követőivé akarunk válni, akkor el kell hagyjuk azt az elképzelésünket, hogy Isten biztonságos életre hívott el minket – arra hívott el, hogy kövessük Őt – ami fantasztikus, izgalmas, életet átformáló – de semmiképpen sem biztonságos!

2 megjegyzés:

  1. Azért én hiszek az örök biztonságban, talán ezért van az, hogy a környezetemben élő embereknél bátrabb vagyok. Ezért nem is nagyon szeretnek akik félnek az Úrban való teljes bizalomban élni, mert nekik túl kockázatos, hogy azonosuljanak velem. A biztonságra szükség van, a konformitásra már lehet hogy nincs olyan nagy szükség. De én biztonságban élek, mert az Úr bármilyen helyzetből kiment ha kérem. Eddig így volt. Isten hűséges, ezután is így lesz.

    VálaszTörlés
  2. Biztonság? Egy ábránd ezen a világon, ami igen sokba kerül és sosem lesz a tiéd. Persze én is igyekszem józanul élni és tervezni és megóvni ami van, de garanciát még Isten sem ad arra, hogy minden rendben megy majd (csak odaátra).

    VálaszTörlés