2010. szeptember 1., szerda

Randi Este

Ma elkezdődött az iskola! Flóra első osztályos! Annyira büszke vagyok rá! Ez némi változással fog járni az időbeosztásunkat illetően, sőt logisztikailag is. Amúgy is csücskös az időbeosztásom, hiszen hétfőn Biblia iskola, szerdán istentisztelet, csütörtökön Mezőberény és két hetente házi csoport pénteken. DE egy biztos, a randi estéből nem adunk lejjebb…ha nem vagyunk elég óvatosak az időbeosztásunkkal, akkor mások és más események fogják felemészteni az időnket. Tehát, ha minőségi időt akarunk együtt tölteni, akkor akaratosnak KELL lennünk, különben nem fog megtörténni…így LEGALÁBB kétszer van randi esténk egy hónapban…de a cél, hogy hetente egyszer.

Aki közületek házas – A RANDI ESTE KÖTELEZŐ! Kérlek ne úgy tudd be ezt a bejegyzést, mint egy „jó ötlet”, vagy valami, ami elég „irreálisnak” tűnik neked…ha egy egészséges és szikrázó házasságot szeretnél, akkor a RANDI ESTÉT be kell tegyed az időbeosztásodba, védened kell és prioritásként kezelni.

Van néhány gondolatom, amit át szeretnék nektek adni…ezek olyan leckék, amiket személyes tapasztalatból ÉS másokat megfigyelve tanultam.

#1 – A Páros Randit ott hagyhatjuk a gimnáziumban

Vannak olyan házaspárok, akik „páros randiznak” más házaspárokkal. Annak idején, amikor 13 éves voltál, még jó ötletnek tűnt a kori pályán találkozni a barátnőddel – de már felnőttünk.

Ne érts félre, Virág és én elég sok időt töltünk más házaspárokkal – szeretünk átmenni a Konkolyékhoz, áthívni másokat hozzánk; de legyen akárhogy is, legalább egyszer egy héten csak mi ketten együtt, senki más. És bízz bennem – ez hihetetlenül fontos a feleségünknek…ha nem hiszel nekem, akkor KÉRDEZD MEG ŐT!

Még egy dolog…és ezt nagyon megtanultam…ha összefutsz egy másik házaspárral randi közben…és ott a kísértés, hogy akkor együtt beüljetek az Acapellába, NE TEDD! Ez nem bunkóság, nem figyelmetlenség – ez a házasságod védelme.

#2 – Hagyd a mobilod otthon!

„A telefon az enyém és nem fordítva.”

Volt már, hogy Virággal randiztunk és a telefon megszólalt – hát persze, hogy felvettem…férfi vagyok…szükség van rám…nélkülözhetetlen vagyok…a világ nem tud nélkülem működni…a telefon csengett…mit kellett volna tegyek – időt tölteni a feleségemmel és hagyni, hadd csörögjön?

Miután beszéltem, Virág megkérdezte, hogy ez nem várhatott volna…hát persze, hogy várhatott volna. Még egyszer elmondta, hogy a randi estén teljes figyelmet akar. Férfiak, ez is nagyon fontos nekik…ha nem hiszed, KÉRDEZD MEG ŐT!

Sok férfi vicces, ahogy randizik…nála a mobil, iPod, PDA – nem úgy néznek ki, mint egy férj, hanem inkább, mint Batman!!! Hagyjuk abba a szuperhős szerepet, hagyd hátra az irodát és tölts minőségi időt a feleségeddel. A telefon a te tulajdonod és nem fordítva.

#3 – Bízz abban, aki vigyáz a gyerekeidre

Asszonyok, muszáj ezt mondanom…ha egynél többször felhívod a babysittert, hogy ellenőrizd minden rendben van-e, akkor valami problémád van. Kérj meg olyan embert, akiben megbízol, ha kell, akkor fizess érte, vidd a telefonod (azért, hogy a férjed otthon hagyhassa a sajátját) és magyarázd el, hogy ha valami gond van, csak akkor hívjanak…aztán MENJ és legyen egy fantasztikus estétek.

A férjed időt akar veled tölteni a randi estéteken…ha 10 percenként figyelmen kívül hagyod őt, hogy a gyerekeket ellenőrizd, akkor elhanyagolva fogja érezni magát – ha nem hiszed – KÉRDEZD MEG ŐT!

#4 – Akár fizess is a babysitterért!

Elég drágák tudnak lenni, nem?

Ami fantasztikus a gyüliben, hogy ott vannak a házi csoportok. A mi házicsoportunkból néhányan felajánlották, hogy hajlandóak vigyázni a gyerekekre, ha szükségünk van rá. Aztán azt is meg lehet csinálni, hogy az egyik estén ti vigyáztok a másik házaspár gyerekeire, aztán fordítva…ÉS MINDEZEK INGYEN VANNAK. Ez is nagyszerűen működhet!

#5 – Hagyd a gyereket sírni

Hallottam egy-két szülőtől már, hogy „De annyira sír, mikor ott hagyom!” JAJ, drága szülők…ha esetleg még nem jöttetek rá – gyermekeink kitűnő színészek. Tudom, most néhányatok rosszul lett – lépj túl rajta – ez így van. Legközelebb csak figyeld meg, mikor összeesik…nem sírnak azonnal – figyelnek a szemük sarkából…és a következő lépésüket a te következő lépésed határozza meg. Ne mond, hogy nem így történik.

És abban a pillanatban, hogy elindulsz kifelé, rázendít…MENJ! Meg kell értsék, hogy apu és anyu szeretik egymást és együtt lesznek egy picit, csak ketten, és haza jönnek, amikor vége a randinak.

Emlékezz…egy nap kirepülnek a fészekből…és lehet, hogy sírni fogsz…ők ezért nem fognak lelassítani.

(Akiknek nincs gyerekük…NINCS KIFOGÁSOTOK! Rengeteg gyermekes házaspár prioritásként kezeli és meg tudják oldani a szervezést. Nektek még csak ez sem kell!)

#6 – Ne küzdj a csend ellen!

Emlékszem, volt jó párszor olyan, hogy csak ültünk és ültünk és ültünk és semmit nem mondtunk egymásnak…mint később kiderült, mindkettőnket az őrületbe kergetett. Muszáj volt valami zajt csinálnom, valami mű beszélgetést kreálni…valami valamit. Szinte egyszerre mondtuk egymásnak, hogy „Ne csináld már, hogy nem beszélsz hozzám. Semmit nem csinálunk, csak ülünk itt, mint a BUBOLAI TÖK?” És aztán rájöttünk, hogy ez rendben van…MI ülünk ott, EGYÜTT…figyelünk egymásra…és nem kell ahhoz jártatnunk a szánkat, hogy jól érezzük magunkat.

Azóta megtanultam, hogy ne küzdjek a csenddel…ha van valami, amiről beszélni kell…hajrá…ha nincs, akkor az is teljesen rendben van, hogy stírölitek egymást és csak mosolyogtok, bazsalyogtok. Ne törődjetek azzal, hogy mit mondanak mások – csak irigyek!

1 megjegyzés: