2010. október 5., kedd

Figyelem Felkeltő Parancsolat I.

Prédikálj Hajókból (Máté 13:2)

Kitalálhatod, szerintem Jézus volt az első rabbi, aki egy hajóban egyensúlyozva tanított.

A zsidó rabbik egyféleképpen öltözködtek. És egyféleképpen tanítottak. Aztán megérkezett a neo-Rabbi, Jézus.

Hajóból való prédikációra még nem volt precedens. A hajó prédikálás nem volt elfogadott. De mit tehetsz, ha váratlanul néhány ezer ember megjelenik? Hallhatóvá kell tenni a dolgot. Úgyhogy Jézus egy hajót használt pulpitusnak.

Ki mondta, hogy egy prédikátornak pulpitus mögül kell prédikálnia?

1728-ban, John Wesleyt felszentelték Anglikán papnak. Akkor az volt az elfogadott, hogy egy pulpitus mögött prédikálsz a gyülekezet négy falai között. Az anglikán egyház vezetősége úgy gondolta, hogy a szabadtéri prédikálás egyenlő a kánon megsértésével. John Wesley megszegte a törvényt és szétzúzta az akkori formát.

Több, mint 350,000 km-t tett meg lóháton; több, mint 40,000 üzenetet prédikált; és legalább 150,000 embert látott megtérni az Úr Jézushoz.

Az újkori gyülekezetnek muszáj, nincs választása, hogy ne használja a technológiát. Használnia kell, hogy betöltse Isten célját itt a földön. Ezt tesszük például az internet közvetítéseinkkel. Ezt teszik, akik videó és audio podcast-et tesznek fel. Ezt teszik, mikor kisebb videókat készítenek és használnak, hogy az elhangzott üzenetet mélyebbre vigyék a hallgatóságban.

A podcast-ek használata ma lehet felér az akkori lovagló körutakkal, mikor lóval Wesley körbe járta a vidéket és prédikált? A rövid videók ma lehet olyanok, mint réges régen a példázatok?

Ha el akarjuk érni a mai feltörekvő nemzedéket, akkor ki kell lépjünk a pulpitus mögül és ki kell próbáljunk újabb prédikálási módokat. Ahogy Jézus is megtette, mert a hallgatósága úgy „kívánta”.

Ez itt a lényeg. Mindenféle eszközt használnunk kell, hogy prédikálhassuk a világ legfontosabb üzenetét! El sem tudok képzelni egy ennél izgalmasabb időszakot a szolgálatban. Szerintem van még egy csomó módja annak, ahogy prédikálni lehet, amire még senki sem gondolt.

Hadd kérdezzem meg. MIÉRT NEM PRÓBÁLOD KI, HOGY EGY VASÁRNAP A HAJÓBÓL PRÉDIKÁLSZ? AZ ELÉG FIGYELEM FELKELTŐ LESZ!

1 megjegyzés:

  1. P. Balu!
    Szerintem ha most lóháton megjelennél Szeged főterén,és elkezdenél prédikálni, még nagyobb feltűnést keltenél, mint annak idején J. Wesley! Egy próbát lehet megér! :)
    Egyébként nyithatnánk egy ötletbörzét... ha már ez szóba jött, csináljuk is, ha van valami jó ötlet! :)

    VálaszTörlés