2010. október 13., szerda

Figyelem Felkeltő Parancsolatok IV.

Átkozd Meg A Terméketlen Füge fát – Márk 11:12-14, 20-26

Jézus egyik érdekes csodája a sok közül, a füge fa megátkozása. Minden más csodatétele életet hozott, kivéve ezt. Ez halált! Íme egy gondolat: néha sokkal nehezebb megölni valamit, ami él, mint feltámasztani azt, ami halott.

Csoda kell a dolgok megöléséhez. Valami bizottság, aminek már 30 éve fel kellett volna oszolnia. Például egy gyülekezeti program, mely 1976-ban elveszítette célját és kapcsolódását a céllal. Akár egy gyülekezet, ami nem hozott létre evangelizáló vagy tanítványozó gyümölcsöket 1980 óta…(és hagyjuk a mentegetőzést, hogy „de mi nem az a fajta gyülekezet vagyunk, nem missziós”…én csak egy fajta gyülekezetet látok Apostolok Cselekedeteiben, az Újszövetségben, és ez nem más, mint A KÜLDETÉSSEL BÍRÓ GYÜLEKEZET, ahol személyesen bizonyságot, tanúságot tesznek a hívők a legjobb Barátjukról, és Megváltójukról, Jézus Krisztusról.)

Kérlek ne ragadd ki ezt a szövegkörnyezetből! De vannak dolgok, amiknek egyszerűen meg kell halni, mert nem hoznak gyümölcsöt. A gazdák úgy hívják ezt, hogy metszés. Elég sokat beszélt erről Jézus János 15-ben. Olvasd el!

Vannak terméketlen füge fák a gyülekezetedben? Programok, vagy szolgálatok, melyek igazság szerint csak a helyet foglalják? A túlzott program orientáltság nagy veszély ma a gyülekezetekben. Túl sok a program! Az eredmény egy szétszórt, szétszabdalt látás.

Lehet nem többet kéne csinálnunk, hanem az ellenkezőjét…KEVESEBBET!

Miért? Mert ha igent mondunk valaminek, azzal nemet valami másnak. Ha igent mondunk a rossz dolgoknak, akkor nemet a jó dolgoknak. Biztosak kell legyünk abban, hogy az időnket és energiánkat olyasmibe fektetjük, ahol majd gyökeret ver és gyümölcsözik.
A füge fák átkozása arról is szól, hogy KI nem vagy és MI az, amit NEM csinálsz. Sokszor említettem már, de újra mondom: Sokféle gyülekezet van, mert sokféle ember van. Van mindenféle gyülekezet mindenféle embernek.

Amit és ahogy csinálunk a gyülekezetben és akik vagyunk (korosztály stb.), olyan embereket fog vonzani. Ez nem azt jelenti, hogy nem lesznek idősebbek nálunk, hiszen ők is a szellemi családunkhoz tartoznak, de nem ők vannak túlnyomó többségben. Nem tud mindenki mindenkivel azonosulni. Ezért is van sokféle helyi gyülekezet. Mert Isten mindenféle embert el akar érni! Ahogy növekszünk szellemileg, többet kell létrehoznunk, mint felemésztenünk. Ez az egészséges élet rendje. Ahogy növekszünk, a szükségeink betöltése másodrendű lesz, és elsőrendűvé válik az, hogy hogyan tudnánk mások szükségét betölteni.

Lehet nem arra kéne pazarolni az időnket, hogy megmentsük a füge fát! Lehet csak meg kell átkozni azokat a dolgokat, amik nem hoznak gyümölcsöt a szolgálatunkban.

Tudom, hogy van egy tani dimenziója is a hűségnek. De hajlamosak vagyunk túlnézni a gyakorlati dimenzión. Sokáig azt hittem, hogy a gyümölcsözés hűség és a hűség gyümölcsözés.

Az egyik kedvenc Jézus mondásom ez: Máté 11:19 „A bölcsességet az eredményei igazolják.” Más szóval: ha fel akarod kelteni a figyelmet, akkor ne csak szóld a beszéded, hanem járj aszerint! Tenned kell, élned kell! Ez lesz a bizonyítéka!

Ismerek olyan gyülekezeteket (főként az USA-ban), akik sok kritizálást kapnak, mert újítók. Ilyen például Fellowship Church és a Willowcreek (és még sokan mások). De hogy lehet vitába szállni százakkal, ezrekkel akik Krisztushoz jöttek és bemerítkeztek? A bemerítkezésük és életük Krisztussal a bizonyíték!

Őszintén. A legtöbben azért kritizálják az újításokat, mert ragaszkodnak a régi állapotukhoz, dolgaikhoz (hagyományok). Azt kritizálni, amit más csinál sokkal könnyebb, mint megváltoztatni azt, amit te csinálsz.

Végső gondolat.

A helyes dolgokat méregetjük gyülekezetként?


Itt van néhány szám, amit szerintem érdemes nézni. Ez olyasmi, mint amikor a pulzusát nézed valakinek a csuklóján…ÉLET JELEK. Segítenek abban, hogy mely fák hoznak gyümölcsöt és melyiket kell „átkozni”, metszeni:

1) A gyülekezetbe járók létszáma – a növekedés az egészség jele.
2) Adakozás a nagy küldetésre, misszióra – Isten áldását adja, mikor bőkezűek vagyunk.
3) Hány százalékban vesznek részt házicsoportban – ez az egyik kulcsfontosságú hely, ahol gyakorlatba lehet tenni mindazt, amit tanulunk, kiváló fészek a tanítványságra.
4) Hány százalékban vesznek részt a szolgálatban – megmutatja, hogy testként mennyire vagyunk működő képesek.
5) Hány százalékban vannak azok, akik gyülekezetbe hívják a gyülekezeten kívüli barátaikat, ismerőseiket – abban segít, hogy kiderüljön, mennyire fókuszálunk kifelé.

Szóval átkozzuk meg bátran a terméketlen füge fákat az életünkben, hogy továbbra is növekedjünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése