2010. október 26., kedd

A Pénz

Emlékszem, eleinte mindig olyan „elnézést kérünk, hogy az adakozás jön” feelingem volt, mikor kiálltam és megosztottam valamit az isten tisztelet adakozás részénél.

Azóta ezt a bűnt és hitetlenséget és HÜLYESÉGET megvallottam az Úrnak és most már Szegeden tudatosan tanítunk róla teljes üzeneteket is.

Miért? Egyszerű és világos – az embereknek pénzügyi problémáik vannak! Ez tény – mindannyiunk követett el legalább egy pénzügyi baklövést az életében…lehet, hogy vezeted…lehet benne élsz…lehet pont azon olvasod ezt a blogot! (Nem hoztál bölcs döntést, ha a „minél kisebb” részletet fizeted havonta!)

ÉS – most figyelj – a Bibliának több mondani valója van a pénzről, mint az imáról és hitről együtt véve!!! Személyesen azt gondolom, hogy sokan azért vannak gáz helyzetben anyagilag, mert figyelmen kívül hagyják Isten Igéjét a pénzügyi területen!

Ne hagyd abba, folytasd az olvasást! Ez nem valami „bővölködés evangéliuma” szagú dolog lesz és nem is az, hogyha küldesz nekem pénzt, akkor küldök vissza egy posztert magamról és az egyik zsebkendőmet, amivel a homlokomat törölgettem! Útálom ezeket a dolgokat…kicsalják a pénzt a zsebekből…ÚTÁLOM! Isten vágya nem az, hogy gazdaggá, hanem hogy SZENTTÉ tegyen! Úgyhogy én sem abban az egészség és jólét dologban nyomulok.

Másrészről pedig NEM hiszek a „minden kereszténynek szegénynek és nyomorultnak kell lennie” táborban sem. Azt gondolom, hogy a keresztényeknek áldott életet kell élniük…és szerintem az anyagi áldás szintén része az Isten áldásának.

Tehát nem a pénz itt a lényeg, hanem az, hogy hogyan költekezünk!

A nyáron prédikáltam a pénzről – hogy őszinte legyek, a pokolról sokkal könnyebb!!! Mikor elkezdesz a pénzről beszélni, az eltalálja az embereket…érzékenyen érinti őket. Meg is ijedtem, mert ezen a napon 9 új ember (a 50 jelenlévőből) jött és látogatott meg minket, akiket még sosem láttunk. Kérdeztem is Istent: „Pont most, Uram?” És a válasz az volt, hogy „Az egyik legnagyobb tévhite az embereknek a kisegyházakkal kapcsolatosan, hogy a „PÉNZEDET AKARJÁK!” És ezt most hallani és látniuk kell (mert volt illusztráció is)!” Fel is teszem majd ezen a hétvégén ezt a üzenetet!

Az várható, hogy miután pénzről prédikálsz, megvádolnak, hogy pénzéhes pásztor vagy…lesznek olyanok. (Amire rájöttem az eddigi rövid pályafutásom során az, hogy akik mérgesek lesznek a pénzről való tanítás miatt azok, akik amúgy sem adnak egy kanyit se!)

Amit észrevettem az kétrétű volt…

#1 – Nem rögtön, de egy hónapos kifutással drasztikusan elkezdett növekedni az adakozás. Nyárra csökkent 25%-al, de mostanra az elmúlt három hónapban nőtt 65%-al. Egyszerű a dolog – miután az emberek megtudják, hogy mit akar Isten a pénzügyeikkel, akkor elkezdenek rá tettekben válaszolni.

#2 – Az emberek elkezdtek érettebbé válni a hitükben. Még egyszer, egyszerű a dolog – nem lehetsz teljesen odaszánt követője Jézusnak, ha nem imádod Őt a pénzeddel! Ne legyél rám ideges…ez végig ott van az Írásban!

Pásztorok – MUSZÁJ, hogy tanítsatok a pénzről – DE KÉRLEK – legyetek biblikusak (ne csak a „lehetetlen” csak veled előfordult sztorikat mond el)…itt van néhány alapvető tény, amit én fontosnak tartok…

#1 – Mindenünk Istenhez tartozik…nem az, hogy oda kell adjam a 10%-ot…inkább az, hogy Isten megengedi, hogy megtartsam a 90%-ot. Ez a kegyelmi adakozás és nem az, hogy annyit adsz, amennyi jól esik!!! Mikor kért Isten bárkitől, bármit is a Bibliában az alapján, hogy „ha jól esik?”

#2 – Ha nem adod a tizeded, akkor a Biblia azt mondja Malakiás 3-ban, hogy megrabolod Istent! Más szóval a középső ujjadat mutatod Neki! Hú…ez jól esett!

#3 – Isten tényleg megáldja azokat, akik adakoznak…és az, ahogy megáld másokat, az NEM CSAK anyagi. (Habár néha az.) Van itt egy fajta egyensúly…

#4 – Isten azt akarja, hogy jó sáfára legyél az anyagiaknak – NE VÁSÁROLJ olyan dolgokat, amikre nincs pénzed! Itt lehet arról is beszélni, hogy „ruhák a gyerekeknek fontosabbak, mint egy új mobil telefon vagy valamilyen kütyü!”

#5 – Odaadni a 10%-ot csak a kezdet – mit teszel a 90%-al, hogy hozzáadj Isten királyságához.

Ez csak néhány alapgondolat ebben a témában…ja és még ez is…igaz ez csak egy személyes dolog…azt mondtam a fiúknak a gyülekezetünk vezetőségében (5-en vagyunk), hogy ha én leállnék az Ige szerinti adakozással, akkor azzal diszkvalifikáltam magam, mint a gyülekezetünk egyik elöljárója. Jézus mondta, hogy ahol a kincsed, ott a szíved – és ha a kincsed nem „megy” a gyülekezetbe, akkor tudhatjuk, hogy a szívem sincs ott…és én személyesen azt gondolom, hogy egy gyülekezet vezetőségében CSAK olyan lehet, akinek a szíve ott van!

Még egy dolog…azoknak, akik vitatkozni akarnak azon, hogy "a tized az Ószövetség és mi már a kegyelem alatt vagyunk"…(ezzel kapcsolatosan már nem kell megjegyzést fűznöd a blogba.) Ha azt gondolod, hogy a kegyelem miatt mentesültünk azon felelősségünk alól, hogy teljesen, mindenünkkel Istent imádjuk, akkor azt kell mondjam, hogy iszonyatosan elfuserált teológiád van!!!

Igen – az Ószövetségben a 10%-ot adták…az Újszövetségben…MINDENÜKET!!! Ha valaki tényleg az Urat keresi, az SOHASEM a minimumot fogja adni – SOHA!

A pénz mindenkinél téma! Ha vannak pénzügyeid – akkor biztos jól jönnének a tanácsok. Hogy előzd meg az adósságot, hogyan gyere ki belőle. Imádkozz, hogy elindulhasson egy ilyen szolgálat. Az alapelvek megvannak, csak kidolgozásra várnak és persze kell egy ember, mert Isten mindig felemel valakit a szolgálatra.

DE…

Hiába mész el tanácsot kérni, hajlandónak kell lenned változtatnod dolgokon. Nem egy kitöltött csekket fogsz kapni…HANEM megmutatom, hogy hogyan élj abból, amid van. Lehet el kell adj egy autót és egy kisebbet, egyszerűbbet, olcsóbbat kell venned. Ugyanez a lakásoddal…hogy bedarálhass egy-két hitelkártyát vagy kölcsönt – de a lényeg, hogy így tudsz majd élni, szépen élni!!! Ha nem hiszed…járj utána!

1 megjegyzés:

  1. Szerintem a kegyelem nem arra van, hogy lefedjük, befedezzük vele a szándékos bűnöket, erre egészen biztos nem alkalmas. A kegyelem arra van, hogy betudjuk tartani a parancsolatokat, tudjunk adni, tudjunk erről hittel gondokozni, és ha mégis hit nélkül adakoznánk, vagyis bűnt követkénk el, akkor a kegyelem erre is jó, hogy ebből helyre tudjunk állni. Vagyis a kegyelem nem a maszatolásra való hanem a tisztogatásra.

    VálaszTörlés