2010. október 25., hétfő

FIGYELEM FELKELTŐ PARANCSOLATOK 8. RÉSZ

Csettintsd Az Ostort János 2:13-17

Mi jut eszedbe, mikor Jézusra gondolsz? Már írtam nem is olyan régen erről néhány gondolatot: a jólfésült kék szemű europid Jézus könny cseppel a szemében és a hóna alatt lévő kis bárány. Ezeket a vélt képeket hívom karikatúráknak.

Be kell valljam, hogy a János 2:15-ben lévő kép nem mindig fér bele a Jézusról alkotott „karikatúrámba”. Tűz van a szemében. Van egy intenzitás a tekintetében. Szeretek úgy utalni erre a részre, mint a „dühroham, hiszti a templomban”. Jézus felborogatja az asztalokat, és kiűzi, kizavarja a pénzváltókat. De ami a legjobban tetszik, az ez. „Ekkor kötélből ostort font, és kizavarta őket a Templomból.”

Jézus Isten báránya. De ugyanakkor Júda oroszlánja. És ez az oroszlán üvölt János 2-ben.

Lehet a Krisztusról alkotott képünk túl szelíd? A karikatúránk túl civilizált? Emlékszem erre a sorra az Narnia: Az Oroszlán, a boszorkány és a Ruhásszekrény című filmből. „Biztonságos? Ki beszélt bármilyen biztonságról? Hát persze, hogy nem biztonságos. De Ő jó.” (Aslanról van szó, az oroszlánról, aki Krisztus képe a filmben.)

Tolkien és C.S. Lewis keresztény írótársa Dorothy Sayers ezt mondta: „Az az igazság, hogy az emberek nem azért feszítették meg Jézust, mert egy unalmas ember volt. Pont ellenkezőleg; túl dinamikus volt ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat. Ezt hagyták hátra a későbbi generációkra: egy letompított összetört személyiség, körülölelve egy jókora unalmas légkörrel. Teljesen megszelídítették Júda oroszlánját és egy házi cicát csináltak belőle sápadt papoknak és kegyes öregasszonyoknak.”

Nem tudom hogy fejezzem ki magam, úgyhogy hadd mondjam ezt: szerintem Jézusnak erőteljes versenyszelleme volt. Nem tudom, hogy sportolt-e bármit, de egy sűrített vérbeli versenyző volt benne.

Látom a versenyszellem nyomát ebben a történetben. A Templomért versenyez. A pénzváltók totálisan leértékelték, ledegradálták a Templom szentségét. Úgyhogy Jézus készít egy ostort , hogy lerendezze ezt az ostobaságot.

Szerintem az egészet le lehet sűríteni a sáfárságra és megszentelődésre. De túl vallásos elképzeléseink vannak arról, hogy mik ezek. Például, szerintem Isten meg akarja szentelni a versenyszellemet bennünk. Nem megfeszíteni és eltűntetni akarja. Felerősíteni és a helyes irányba terelni – ezt akarja. Őszintén hiszem, hogy egy nap majd felelnünk kell Isten előtt azért, hogy milyen keményen szálltunk versenybe az Ő királyságáért!

Szerettük Őt teljes szívvel, lélekkel, elmével és erővel? Itt a fordításom az erőre: vér, izzadtság és könny.

Hajlandóak vagyunk megfizetni az árat? Úgy emlékszem a talentumok példázatában a jutalom nem egy korai nyugdíj lehetőség vagy egy két éves nyaralás a trópusokon volt. A jutalom a jó munkáért TÖBB MUNKA volt!

A kreativitás sokkal több energiát igényel, mint a kiszámíthatóság. 10% ihletés és 90% verítékes munka. A kiválóság kemény munka. A prédikációk kemény munka (ha azt akarod, hogy legyen benne illusztráció és szemléltetés). Írás, videók készítése, filmezés, weblap készítés, kemény munka.

Hajlandóak vagyunk megfizetni az árat?

Mikor rendszeresen sportoltam fiatal koromban, keményen nyomtam az edzéseket. Miért? Mert én akartam a legjobb lenni, már amennyi tőlem tellett. A versenyszellem hajtott.

Ez a gondolat elég meggyőző, ha a mára gondolok. Figyelj: eléggé hajtok Isten országáért, legalább annyira, mint annak idején a sportban? Megvan az intenzitás, versenyszellem? A jó napjaimban azt mondhatom, igen! De sokszor nincs!

Szeretem Máté 11:12-t. Valami felbosszant ott legbelül! „Bemerítő János megjelenésétől mostanáig a mennyek királysága erőteljesen halad előre, és vannak olyanok, akik erőszakkal próbálják meg a hatalmukba keríteni.” Pont azért akarják megakadályozni, mert erőteljesen halad előre.

Ez nem a bátortalan szívről szól. Isten nem a félelem szellemét adta nekünk!

Hihetetlen bátorság kell. Kezdeményezés. Eltökéltség. Szívósság, állhatatosság. Lehet ezek azok a jelzők, amik egy Krisztus követőt jellemeznek.

Uram, bocsáss meg nekünk, hogy egymással versenyzünk. Segíts felismernünk azt, hogy a szerepünk különbözik, de egy csapatban játszunk! Segíts nekünk a Te királyságodért versenyezni, ahol a lelkek forognak kockán. Emberek, akik a pokolba tartanak! Segíts, hogy általunk erőteljesen haladjon a királyságod előre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése