2010. október 1., péntek

Akkor Most Mi Van Jézussal?

Megszállott ember vagyok! Minél többet olvasok és tanulmányozok, annál jobban lenyűgöz Jézus személye.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba…NEM azok a pásztorok közé tartozom, akik egy törékeny, gyenge és szomorú személyként mutatják be Jézust. Ki nem állhatom azokat a képeket Jézusról – amik persze sokaknak ott lóg otthon a falán, sőt a gyülekezetben is – amik egy nyugat-európai fizimiskával ábrázolják (tudtommal zsidó volt), és ráadásul azt a csúnya fehér abroszt festik ruhának, rajta valami lila szalaggal…nem beszélve a könnycseppről a szemében…hón alatt a bárányka.

Őszinte leszek azzal a kockázattal, hogy esetleg valakit megbántok – de ez a kép ABSZOLÚT NEM inspirál! Rosszul vagyok tőle…ha ezt a Jézust mutogatjuk, akkor nem csoda, hogy olyan nehéz férfiakat berángatni a gyülekezetbe!!! Egy férfi sem akar egy nyámnyila Valakit követni – és PONTOSAN ezt tanította a gyülekezet, hogy kövessük Jézust!

Hiszem, hogy Jézus teljesen más az Írások szerint, mint amit sokszor lefestenek Róla!

Először is Jézus egy kemény kölyök volt! Komolyan – az anyja egy tinédzser volt és házasság előtt esett teherbe. (Szerinted mindenki elhitte a „szűztől születés” sztorit?) Mária tudta, mi az igazság, József is – de felnőni egy olyan kultúrában, ahol nagy gáz volt ez a fajta terhesség, az kemény dolog. Emlékezz, Ő teljesen Isten volt – de teljesen ember is!

Másodszor nézzük meg mivel foglalkozott 30 éves koráig…ács volt. Őszintén…még sosem láttam nyámnyila ácsot. El tudom képzelni milyen volt a tenyere…érdes, dolgos, erős…biztos vagyok benne, hogy erős is volt, hiszen akkor még nem voltak Makita gépek!

Van egy történet Jézusról, mikor megtisztítja a templomot…ha jól emlékszem nem volt szüksége segítségre! Alapjába véve annyit látunk a sztoriból, hogy jól szétcsapkodja néhány ember hátsó fertályát – szóval csak ennyit a passzív Jézusról!

(Szeretem az erőről szóló történeteket a Bibliában – mikor Sámsonra rászállt a Szent Szellem és széttépett egy oroszlánt…vagy Nehémiás, az utolsó fejezetben szétcsap az emberek között, mert nem akarják azt tenni, amit tenniük kell!!! Meg vagyok győződve, hogy ma a világnak sokkal több szenvedélyes emberre van szüksége!)

Ha tanulmányozod az akkori kultúrát, akkor meg fogod érteni, hogy Jézus nem egy komor ember volt, aki folyton beolvasott az embereknek, fej mosásokat tartott és ráadásul Károli nyelven beszélt csak, hanem humorosan tanított néha és megragadta az akkori aktuális kulturális közeget.

Ő MINDENT megváltoztatott – nem érdekelte, hogy mit mondanak Róla az emberek…és hidd el, adtak neki rendesen – azok az emberek, akik nagyon szerették a hagyományokat, harcoltak ellene, mert változásokat, változtatásokat hozott be. Sőt ezek voltak a keresztre feszítésének beindítói.

És ne feledkezzünk meg a feltámadásról sem – AKIT megölnek, és harmadnapra visszajön az életbe…annak van miről hencegnie!!!

Ahogy az előbb mondtam – Jézus teljesen Isten volt – ÉS teljesen ember! Mikor azt mondom „ember”, akkor nem egy gyenge, szánalomra méltó, passzív, nyámnyila emberre gondolok! Hanem egy erős – magabiztos – szenvedéllyel teli emberre, aki hajlandó bármit megtenni, csakhogy tisztelje Istent!!!

Ezért szeretek Jézusról beszélni!

2 megjegyzés:

  1. Mindenkinek(?) van Jézusról kialakult képe..olyan kép, ami neki kedves...kinek harcos,erős, kinek szelíd,gondolkodó, kinek haragvó,nyughatatlan..de amit megfigyeltem, az ember saját személyiségjegyeivel ruházza fel ezt a képet. Vagy amivé szeretne változni, mert épp nem olyan. Ezért hatalmas példa Jézus, mert mindenkiből kihozza a saját képmását, az emberit és a Krisztusit. Köszönöm, hogy megosztottad a te Jézusodat..

    VálaszTörlés
  2. Elgondolkoztató írás. Igen, JÉZUS KRISZTUS HATALMAS! Nézzük meg a Jelenések könyvében, milyen alakban jelenik meg. De ha megnézzük a Biblia több pontján, hogy milyen formában jelenik meg, szintén látjuk, hogy Ő ISTEN. Mindenható. Aki pedig mindenható az erős.
    Valóban sok képen úgy ábrázolják Jézust, mint karon ülő, gyengécske valaki. Mint egy esendő ember. Vagy "Full Holly Spirit Person" és valójában sokszor megfeledkezünk a hatalmas erejéről. A Föld "csupán" zsámoly és mi "férgecskék" vagyunk.
    Mi Isten képére lettünk teremtve. Bírjuk az érzelmeket, mint nevetés, öröm, sírás és a szomorúság. Hát akkor aki mi nálunk sokkal nagyobb, és akinek a képére teremtettünk, akkor pont ő ne bírná ezeket? Hiszem, hogy öröm és nevetés is jelen volt Jézus tanításaiban és nem csupán szigor és vasfegyelem. Ő élettel teli, mert az élők istene.
    Köszönöm hogy megosztottad velünk ezt a gondolatot.

    Isten áldását kívánom neked!

    VálaszTörlés