2010. október 15., péntek

Figyelem Felkeltő Parancsolatok V.

Prédikálj Példázatokban – Máté 13:34

Hadd bökjem ki rögtön az elején. Elég sokat olvasok és tudakozódom a homiletikáról, prédikálásról mostanság és azt láttam, hogy elég sokan vannak a kereszténységben azok, akik a kifejtő, versről-versre prédikálásra esküsznek, és úgy gondolják, hogy csak ez az egyetlen biblikus prédikálás. Ezzel csak egy probléma van. Jézus nem kifejtő prédikátor volt, hanem példázatokban beszélő.

Máté 13:34 azt mondja, „Jézus mindent történetek segítségével mondott el a tömegnek. Soha semmit sem mondott nekik történetek nélkül.” Egy másik fordítás azt mondja, hogy történetekben és példázatokban, illusztrációkban beszélt a tömeghez.

Nincs semmi baj a kifejtő prédikálással. És azt gondolom, hogy minden üzenet alapja az, hogy az eredeti nyelvet vizsgálva megértsük mit mond a szöveg (exegézis). De azt gondolom, hogy Jézust kell példaként vegyük, amikor kommunikációról van szó. Ebben is Őt kell kövessük. És Jézus mestere volt a metaforáknak.

Van egy kommunikációs meggyőződésem: A LEGFONTOSABB IGAZSÁGOKAT A LEGFELEJTHETETLENEBB MÓDON KELL KOMMUNIKÁLJUK.

Na nézzük a példázatokat.

Van egy régi mondás: Egy kép felér ezer szóval.

Ez a mondás téves.

Az idegrendszeri kutatások szerint, az agy 100 bitet képes előhívni egy másodperc alatt, ha egy nyomtatott oldalról van szó. Viszont, ha képről van szó, akkor 1 milliárd bitre képes egy másodperc alatt.

Matematikailag szólva, egy kép felér 10 millió szóval!

Jézus képekben beszélt. Miért használt annyi mezőgazdasági kifejezést és képet? Mert mindennapi kifejezésekkel magyarázta el a szellemi igazságokat. Tudta, hogy a hallgatóságának már ismert kategóriái vannak az ő földművelői metaforáihoz. Ha Jézus a XXI századi környezetünkben prédikálna, akkor biztos vagyok benne, hogy a mai kulturális tudatból merítene a metaforáihoz.

János 12:49-50 a prédikálási himnuszom. Jézus: „Mert én nem magamtól szóltam, hanem az Atya, aki elküldött engem, parancsolta meg, hogy mit mondjak és mit tanítsak. És tudom, hogy az örök élet abból származik, amit az Atya parancsol. Amit tehát én mondok, azt úgy mondom, ahogyan ő mondta nekem.” Tehát AMIT és AHOGY mondja, azt mind az Atyától vette. MIT ÉS HOGYAN.

Milyen az üzenet tartalma?
Hogyan égeted be az üzenetet, hogyan bélyegzed meg vele a hallgató szívét?

Az üzenet beégetés nem egy új kérdést vet fel. Régre visszanyúlik, a próféták idejére, mikor különböző Isten által ihletett eszközöket használtak arra, hogy az üzenetük megragadjon. Jézus fogta az ószövetségi formát és egy új szintre emelte. Senki nem tudta úgy beégetni az igazságot, mint maga az Igazság. A példázatai egyszerűen zseniálisak. Hallod egyszer és emlékszel rájuk örökre!

Sokféle prédikációra van szükség, mert sokféle tanuló van. Hadd mondjak el egy észrevételemet: Szerintem a lineáris, logikus prédikációk hatékonyabbak voltak a modern korban, a bal agy félteke használatával. De ez már nem működik úgy a mai posztmodern korban, ami a jobb agy félteke felé orientálódik.

Ötvenhárom példázat van az evangéliumokban. Mindegyik mestermű abban, hogyan kell kommunikálni a hallgatók jobb agy féltekéjéhez. Muszáj, hogy történeteket, illusztrációkat, és metaforákat használj, hogy megragadd a képzeletet. Szerintem három kulcsa egy nagyszerű üzenetnek: metafora, metafora, metafora.

Egy híres svéd filmkészítő Ingmar Bergman mondta egyszer, hogy „A tények egyenesen az agyba; a történetek egyenesen a szívbe mennek.” A prédikációnak mindkettőbe kell mennie. Szükség van a tényekre, ami informálja a bal agyféltekét és szükség történetekre, illusztrációkra, amik inspirálják a bal agyféltekét. De biztosan látjuk, hogy Jézus a jobb agyféltekét célozta meg.

Még egy utolsó gondolat.

Mi lenne, ha Jézus itt lenne ma és egy gyülekezet pásztor-tanítója lenne? Ugyanúgy prédikálna ma, mint annak idején az evangéliumokban? Szerintem igen. És szerintem emberek elhagynák a gyülekezetét, vagy hőbörögnének, mert az üzenetei nem elég „mélyek” vagy „kifejtőek” vagy elég „hosszúak”! A legtöbb prédikációja rövidebb, mint 200 szó! Annyira egyszerűek voltak, és rövidek.

Szóval tanulmányozzátok az eredeti nyelv alapján az Írás mondanivalóját. Dobjatok be egy pár kulturális hátteret, kifejezést. ÉS SOHA NE PRÉDIKÁLJ PÉLDÁZAT NÉLKÜL.!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése