2010. október 11., hétfő

FIGYELEM FELKELTŐ PARANCSOLATOK III.

Mászkálj Kutak Környékén – János 4. fejezet

A kutak ősi gyülekező helyek voltak. A Krisztus előtti kávéházak, beszélgető helyek, bevásárló központok. Jézus nem a zsinagógába hívta az embereket. Kutaknál lógott. Gyakran vádolták azzal, hogy rossz emberekkel, rossz helyeken van. De ez nem tartotta vissza Jézust attól, hogy a vámszedővel bulizzon vagy egy Szamáriabeli asszonnyal beszélgessen a kútnál. Egyszerűen oda ment, ahol az emberek voltak. Lehet, hogy túl sokáig el lett zárva az örömhír a négy fal közé? A gyülekezet arra van elhívva, hogy a piaci helyzet közepette versenyezzen.

Ilyennek akartuk a Fehér Lyukat, ami a régi Fekete Lyuk helyén nyílt. Isten megment ilyen helyeket és a saját céljaira használja. Ilyenek a régi mozik, színházak, forgalmas helyeken, ahol gyülekezetek alakulnak. Ilyenek a kávéházak, amiket keresztények üzemeltetnek és vonják be az Istent nem ismerő embereket. Ezek a helyek lehetnek azok, ahol a gyülekezet és a körülötte élő közösség, szomszédság összetalálkozik.

Ezek mind „KUTAK”.

Hihetetlen izgalmas, mikor Isten ilyen helyeket az Ő népe kezébe juttat, és elkezdi használni az Ő céljainak megfelelően.

A BLOGok például kutak. Ott lógnak az emberek! Digitális tanítványság!:)

A korai egyháznak nem voltak gyülekezeti épületei. És elég jól elvoltak. Csak a IV. században kezdtek el templomokat építeni. Ne érts félre. Nincs semmi baj egy gyülekezeti épülettel. Nem vagyok gyülekezeti épület ellenes. Ha építünk egy gyülekezetet valahol, akkor a környékbeliek valószínű hőzöngeni meg szektázni fognak. De valószínűleg megszeretnének (nyugi ez csak ötletezés), ha egy kávéházat építünk, ahol ott lesz a gyülekezetünk.

Hallottam egy gyülekezetről, akik egy közösségi házat építettek a városban élő közösségüknek programokkal, amikkel odavonzották őket, szolgáltak feléjük, ők pedig termet „béreltek” maguknak a hétvégi isten tiszteletekre. Szerintem ez zseniális! Egy jó példa azokra a helyekre, amelyek sokféle funkcióval rendelkeznek, nemcsak 1-2 alkalommal van kihasználva egy héten. Mert így nemcsak az isten tiszteletre jön el pár száz ember, hanem az egész hét alatt megfordulhat több ezer is! És remélhetőleg a szellemi szomjuk is oltva lesz, nemcsak a fizikai.

Jó ilyesmiken gondolkodni, remélem valakinek hasznos lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése