2010. október 7., csütörtök

FIGYELEM FELKELTŐ PARANCSOLAT II. RÉSZ

Ne Moss Kezet (Máté 15:1-20)

A farizeusok megvetették Jézust, mert nem az ő vallásos hagyományaikhoz szabta magát. Kikeltek magukból, mert Jézus tanítványai nem mostak kezet evés előtt.

Ne már gyerekek! Ne nagyítsuk már a mini dolgokat! Hát nincsenek fontosabb dolgok, minthogy ezen a kézmosáson szüttyögjünk?!

Lehet, eljött az ideje, hogy széttörjük formaságokat. Lehet, hogy itt az ideje, hogy kockáztassunk azért, hogy elérjünk embereket. Lehet eljött az ideje annak, hogy megbántsuk a vallásoskodókat, ha ez kell ahhoz, hogy elérjük az elveszettet!

Nagyon könnyű memóriából szolgálni. Megtanuljuk HOGYAN, de elfelejtjük MIÉRT. Továbbra is csináljuk, mert mindig is ezt csináltuk. És azt gondoljuk, hogy az egyetlen helyes mód az, ahogy mi csináljuk a gyülekezetet és a szolgálatot. Vagyis, azt gondoljuk, hogy a mi GYÜLEKEZETI HAGYOMÁNYUNK valahogy magasabb rendű.

Hadd mondjam el neked testvérem: NEM, EZ NEM ÍGY VAN.

Nem tudok olyan pásztort mondani, aki még ne vallotta volna meg gyülekezeti büszkeségét valahol a szolgálatának egy pontján. Én többször elbuktam ebben és meg kellett alázzam magam mindannyiszor:)

Sok különböző gyülekezetre van szükség, mert sok különböző ember van. Nem arról van szó, hogy osztályoznunk kéne a gyülekezeteket, hogy jobb és rosszabb, kisebb vagy nagyobb, helyes vagy helytelen. Egyszerűen csak hagyni kell egy biblikus mozgásteret, ami megengedi más gyülekezeteknek, hogy Isten királyságának egyedi kifejeződése legyen még akkor is, ha nem illeszkedik bele valamilyen egyházi tradícióba. A kulcs a biblikus mozgástér, amit a Biblia, Isten Igéje megenged!

Ragaszkodnunk kell a hitvallásunkhoz. De rendben van, ha nem ragaszkodunk a gyakorlathoz! Senki nem volt annyira rendhagyó és formákhoz nem ragaszkodó, forma bontó, mint Jézus! Az üzenet szent. De a módszer nem.

Ahhoz, hogy elérjük ezt a rohanó világot, követnünk kell Jézus lábnyomát és meg kell törnünk néhány vallásos tradíciót. Lehet, hogy kevésbé kéne aggódnunk a kézmosás miatt és sokkal inkább megmosni a koszos lábakat a kezeinkkel.

Ja, egyébként nem vagyok a kéz mosás ellen. Mossatok mindig kezet, ha használtátok a WC-t és persze evés előtt is. OK?

2 megjegyzés:

  1. "A kulcs a biblikus mozgástér, amit a Biblia, Isten Igéje megenged!"
    Tetszik, különösen a biblikus jelző ebben a mondatban.

    VálaszTörlés
  2. Ha megmossuk valaki lábát, a kezünk is tiszta lesz.
    Nagyon tetszik,ahogy ezekről a kérdésekről gondolkodsz, vélekedsz.. köszönöm, P.Balu.

    VálaszTörlés