2010. november 25., csütörtök

Ahogy Jézus GYógyított 2. rész

2. Barátsággal szembesít. Észrevetted, hogy nem bújik el a béna gyógyulásra való szüksége elől? Elbánik vele, de barátságos módon teszi ezt. „Barátjának” szólítja, annak ellenére, hogy még sosem találkoztak. Tetszik az, hogy Jézust úgy hívták, a „bűnösök barátja”. Nincs azzal semmi gond, ha olyanokkal lógsz, akik mást hisznek, mint te. Rendben van. Főleg, ha evangélista vagy. Az evangélisták általában azokkal beszélgetnek (nem vitatkoznak), akik alapból nem értenek egyet velük. Az evangélista nem csak 1-szer, 2-szer vagy 3-szor 1 órát beszélget hetente Istentől távol lévő emberekkel. Az evangélista az ideje jó részét Istentől távol lévő emberekkel tölti – az igazi evangelizáció.

A farizeusok azt hitték, hogy a „bűnösök barátja” elnevezés, majd sértő lesz Jézusnak (mert nekik sértő lett volna). De Jézus KITÜNTETÉSNEK vette. Hadd kérdezzem meg! Ha egy kívül álló ránéz az életedre, akkor elmondhatja azt, hogy a bűnösök barátja vagy? VAGY…ha egy istentől távollévő ember helyében lennél és valaki annyit tenne érted, mint amennyit most te teszel egy istentől távollévő emberért, akkor a barátodnak hívnád „magad” (az ő fejével gondolkodva)? LÉGY ŐSZINTE!

Olyan akarok lenni, mint Jézus. Azt akarom, hogy az emberek azt mondják rólam, hogy „Botár Balázs, a bűnösök barátja.” Részben ez is azt jelenti, hogy Krisztus képére formálódunk.

Jézus megvédte a férfi méltóságát, miközben szembesítette a bűnével. Észrevetted, hogy Jézus nem kürtölte szét, hogy a bénaságot okozó bűnt? Ráhagyta a férfira. Nem nevezte meg nyilvánosan azt a bűnt, amit megbocsátott, nem próbálta beégetni. Jézus tudta, hogy idővel ennek a fickónak majd lesz egy bizonysága. (A legnagyobb szolgálatunk gyakran onnan jön, ahol elbuktunk, rossz szokásunk volt, sebzettek voltunk.) De hagyta, hogy ez a férfi majd a maga idejében elmondja a bizonyságát, majd ha kész lesz rá.

3. Jézus kihívja a hitünket. Jézus olyasmit kért a bénától, amiről tudta, hogy lehetetlen: „Kelj fel, fogd az ágyadat és menj haza!” Képtelen volt egész életében. Miért kért Jézus olyat, ami fizikailag képtelenség volt? Azt akarta, hogy bemutassa a hitét. Máté 9:29 „Történjen úgy, ahogy hittétek!”

A hit vagy bizalom sokkal több, mint gondolkodni. Sokkal több, mint valamit igaznak gondolni, igaznak tartani. A hit cselekedet. A fickó nem mutatta volna meg a hitét, ha csak reménykedett volna abban, hogy talán fel tudok majd kelni. Hitté vált abban a pillanatban, amikor lábra állt. BÁRMIKOR ISTEN OLYASMIRE KÉR, AMI LEHETETLEN, MEG FOGJA ADNI HOZZÁ AZ ERŐT!

Mindannyian olyanok vagyunk, mint ez a béna férfi. Mozgássérültek és bénák vagyunk jó néhány területen az életünkben. Lehet, hogy az aggódás bénít le vagy a kételkedés. Lehet döntés képtelen vagy. Biztos, hogy van valami. Isten meg akar szabadítani. És mindenkit meg akar szabadítani a gyülekezetedben. Mielőtt elbánik vele, mielőtt meggyógyít, olyat fog kérni tőled, amire képtelen vagy, ami neked lehetetlen. Ki fog hívni! Több hitet fog igényelni, mint amit valaha gondoltál volna. DE ott lesz veled végig, hogy segítsen megtenned az első lépést – és az utolsót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése