2010. november 23., kedd

Jézus Tanítványozási Módszerei 2. rész

5. Kiküldte őket. Jézus ezt mondta, „Ahogyan te elküldtél engem erre a világra, ugyanúgy küldöm el én is őket.” Szerinted kik a legérettebb hívők a gyülekezetben? Az a sok-sok ezer ember, akik misszionáriusként elhagyták otthonukat, mert Isten egy másik helyre vezette őket. A misszió megváltoztatja őket. És amikor visszatérnek, már nem gondolkodnak gyémánt gyűrűn, plazma TV-n, stb. Ha szolgáltál és szolgálsz a missziós mezőn, akkor az érték rendszered megváltozott. (Persze itt is vannak ugyanúgy kivételek, mint mindenben, de a kivétel erősíti a szabályt.) Most már jobban törődsz az emberekkel a missziós mezőn és a saját hazában, környezetedben is. Azt vettem észre, hogy a rövid időre kiküldött misszionáriusok is úgy jönnek vissza, hogy szeretik a szegényeket, szolgálnak a függő emberek felé. Ez az érettség.

A tanítványság célja legyen szó bármilyen gyülekezetről, a szolgálat és a misszió kell legyen. Az érettség nem egy elért célt jelent, aminek egy ponton vége van, mert elérted. Igazából nem is lehetsz érett, amíg nem szolgálsz és nem a nagy küldetésben élsz, ott ahol vagy. Jézus ezt mondta „Nem azért jöttem, hogy szolgáljanak, hanem azért, hogy szolgáljak és az életemet adjam váltságul sokakért.” Ez a két szó határozza meg a keresztény életet: ADNI ÉS SZOLGÁLNI. Azt akarod, hogy az emberek a gyülekezetben olyanok legyenek, mint Jézus? Tanítsd meg őket ADNI ÉS SZOLGÁLNI.

6. Sokszorosítást várt el. Tudjuk, hogy sokszorozódást várt el, mert a 20-dik versben azt mondja, hogy „Nem csak értük kérlek most, hanem azokért is, akik az ő tanításukra hisznek majd bennem.” Jézus nemcsak kiküldte a tanítványokat a világba, hanem elvárta, hogy sokszorozódjanak is. Működött? Nyilvánvalóan. Kb. 2 milliárd ember vallja meg Krisztus nevét ma a földön.

7. A jellemükre koncentrált. Jézus nem csak az ismeretüket, ügyességüket, nézőpontjukat, vagy meggyőződésüket növelte. A jellemükre is odafigyelt. A szellemi érettség JELLEM ÉS VISELKEDÉS – ÉS NEM CSAK TARTALOM. Nem csak tényekkel, adatokkal és elképzelésekkel akarjuk megtölteni az emberek elméjét. Ha a végén, a végső megmérettetésnél, azok az emberek, akiket tanítványoztam nem olyanok lesznek, mint Jézus, akkor elvétettem a célt.

8. Szerette őket. Jézus azt mondta, hogy „Te küldtél engem, és őket is ugyanúgy szeretted, ahogyan engem szerettél!” Ez annyira jellemző Jézusra. Bármit tett, a szeretet volt a motivációja. Szeretned kell azokat, akiket tanítványozol. Ha nem szereted őket, akkor az nem fog számítani. Ha nincs egy őszinte szereteted az emberek felé a gyülekezetedben, akkor tudod mi a tanítványság? Manipuláció. Manipulálod őket egy cél felé.

Sokszor elfelejtjük, hogy Jézus a legjobb példa a szolgálatra. Senki nem tudott még ilyen hatékonyan tanítványokat képezni. Jézus, a szolgálata végén elmondhatta, hogy elvégezte a munkáját, feladatát. Pásztor, remélem és bizakodom, hogy majd mi is elmondhatjuk ezt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése